2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Angola is csatlakozna az orosz MIR fizetési rendszerhez

Angola csatlakozhat az Oroszország által a nyugati szankciókra válaszul kifejlesztett Mir fizetési rendszerhez, és engedélyezheti a MIR kártyák használatát az országban – jelentette szombaton a RIA Novosztyi az afrikai ország oroszországi nagykövetére, Augusto da Silva Cunhára hivatkozva.

“Technikailag lehetséges a Mir rendszer használata Angolában … Úgy vélem, hogy Angola csatlakozhat ehhez a rendszerhez, de csak a méltányosság feltétele mellett” – mondta.

“Ez döntően a pénzügyi és gazdasági kapcsolataink szintjétől, valamint az országba irányuló beruházások összegétől függ. Az angolai kormány teljes mértékben nyitott az orosz befektetők felé, és ha az ő részesedésük jelentős, akkor természetesen ésszerű és logikus lenne csatlakozni ehhez a rendszerhez és elfogadni azt” – tette hozzá da Silva Cunha.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a két ország áttérhet a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolásra, hozzátéve, hogy az orosz rubel könnyen használható lenne erre a célra.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az Egyesült Államok 2014-ben szankciókkal vette célba. Akkor több orosz bank ügyfelei a korlátozások miatt átmenetileg nem tudták használni a Visa és a Mastercard kártyáikat.

Az új rendszer bevezetése óta az orosz bankok már több mint 129 millió MIR-kártyát bocsátottak ki. Ezeket jelenleg Törökországban, Vietnamban, Örményországban, Dél-Koreában, Üzbegisztánban, Belaruszban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Dél-Oszétiában és Abháziában fogadják el.

E hónap elején az indiai média arról számolt be, hogy az ország ATM-jei és termináljai hamarosan elkezdhetik elfogadni az orosz MIR betéti és hitelkártyákat, míg Oroszország azt tervezi, hogy viszonozza és elkezdi elfogadni az indiai RuPayt. Júliusban az Egyesült Arab Emírségek moszkvai nagykövetsége gazdasági osztályának vezetője, Ahmed Al-Ketb azt mondta, hogy megkezdték a tárgyalásokat egy olyan megállapodásról, amely lehetővé tenné a Mir fizetési rendszer kártyáinak használatát az Öböl menti államban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó