2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Angola is csatlakozna az orosz MIR fizetési rendszerhez

Angola csatlakozhat az Oroszország által a nyugati szankciókra válaszul kifejlesztett Mir fizetési rendszerhez, és engedélyezheti a MIR kártyák használatát az országban – jelentette szombaton a RIA Novosztyi az afrikai ország oroszországi nagykövetére, Augusto da Silva Cunhára hivatkozva.

“Technikailag lehetséges a Mir rendszer használata Angolában … Úgy vélem, hogy Angola csatlakozhat ehhez a rendszerhez, de csak a méltányosság feltétele mellett” – mondta.

“Ez döntően a pénzügyi és gazdasági kapcsolataink szintjétől, valamint az országba irányuló beruházások összegétől függ. Az angolai kormány teljes mértékben nyitott az orosz befektetők felé, és ha az ő részesedésük jelentős, akkor természetesen ésszerű és logikus lenne csatlakozni ehhez a rendszerhez és elfogadni azt” – tette hozzá da Silva Cunha.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a két ország áttérhet a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolásra, hozzátéve, hogy az orosz rubel könnyen használható lenne erre a célra.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az Egyesült Államok 2014-ben szankciókkal vette célba. Akkor több orosz bank ügyfelei a korlátozások miatt átmenetileg nem tudták használni a Visa és a Mastercard kártyáikat.

Az új rendszer bevezetése óta az orosz bankok már több mint 129 millió MIR-kártyát bocsátottak ki. Ezeket jelenleg Törökországban, Vietnamban, Örményországban, Dél-Koreában, Üzbegisztánban, Belaruszban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban, Dél-Oszétiában és Abháziában fogadják el.

E hónap elején az indiai média arról számolt be, hogy az ország ATM-jei és termináljai hamarosan elkezdhetik elfogadni az orosz MIR betéti és hitelkártyákat, míg Oroszország azt tervezi, hogy viszonozza és elkezdi elfogadni az indiai RuPayt. Júliusban az Egyesült Arab Emírségek moszkvai nagykövetsége gazdasági osztályának vezetője, Ahmed Al-Ketb azt mondta, hogy megkezdték a tárgyalásokat egy olyan megállapodásról, amely lehetővé tenné a Mir fizetési rendszer kártyáinak használatát az Öböl menti államban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...