2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Folyamatosan növekszik a MIR kártyák kibocsátásának száma

Az orosz MIR fizetési rendszerben tavaly óta folyamatosan nő az új kártyák iránti kereslet – közölte szerdán a rendszer üzemeltetője.

Havi 5,5-6 millió MIR kártyát bocsátottak ki 2022-ben. A tendencia idén is folytatódott, 2023 első öt hónapjában nagyjából 29 millió kártyát adtak ki – jelentette be Vlagyimir Komlev, a Nemzeti Fizetési Kártyarendszer (NSPK) vezetője a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A már kibocsátott MIR-kártyák teljes száma elérte a 211 milliót – tette hozzá.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az Egyesült Államok 2014-ben szankciókkal vette célba az országot és lekapcsolta egyes orosz bankok által kibocsátott VISA és MasterCard kártyáit. A MIR kártyák 2015 decemberében kerültek először forgalomba.

Tavaly, amikor Moszkvát az ukrajnai katonai műveletre válaszul újabb szankciók sújtották, többek között számos orosz bankot elvágtak a SWIFT-től és a Visa/MasterCardtól, a kormány elkezdte népszerűsíteni a hazai rendszert, mint megbízható alternatívát.

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszer biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt.

Az orosz bankok által kibocsátott MIR kártyákat jelenleg többek között Kubában, Örményországban és Belaruszban is elfogadják.

A fórumon a mianmari központi bank vezetője kijelentette, hogy országa decembertől megkezdi a MIR kártyák elfogadását – jelentette szerdán a RIA Novosztyi. Iránnal is megállapodás született a közelmúltban.

A MIR kártyákat korábban Törökországban, Vietnamban és Kazahsztánban is elfogadták. Miután azonban az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala (OFAC) szankciókkal fenyegette meg az Oroszországon kívüli, MIR kártyát használó pénzintézeteket, az említett országok bankjai leállították a rendszert. Törökország azóta közölte, hogy Oroszországgal közös fizetési rendszert fog kifejleszteni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország nem ért egyet Ukrajna javaslatával az ENSZ BT reformjára

Németország nem ért egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó ukrán javaslatokkal, amelyek között szerepel Oroszország vétójogának megvonása - mondta Annalena Baerbock külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij...

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...
spot_img

Videó