2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Szerbia törölte az EuroPride rendezvényt

Szerbia úgy döntött, hogy “lemondja vagy elhalasztja” az EuroPride rendezvényt, amelyet szeptember közepén tartottak volna a balkáni ország fővárosában, Belgrádban – jelentette be Aleksandar Vucic elnök szombaton.

“Ez a kisebbségi jogok megsértése, de ebben a pillanatban számos probléma nyomasztja az államot” – mondta Vučić sajtótájékoztatón.

Az elnök kifejtette, hogy a minden évben különböző európai városokban megrendezett, Pride-felvonulással egybekötött LMBTQ-fesztivál a szélsőjobboldaliak fenyegetései és az erőszakkal kapcsolatos félelmek miatt nem valósulhat meg.

“Nem az a kérdés, hogy ők [a szélsőségesek] erősebbek-e, de egyszerűen nem lehet mindent egyszerre csinálni, és kész” – mondta Vučić. “Nem örülök neki, de nem tudjuk kezelni”.

A hónap elején több ezer ember vonult az utcára Belgrádban, követelve az EuroPride rendezvény lemondását.

A tüntetők táblákat tartottak a következő üzenetekkel: “Nem akarunk melegfelvonulást és nyugati megszállást!” és “El a kezekkel a gyerekeinktől!” feliratokat.

Az uniós tagságra törekvő Szerbia ígéretet tett arra, hogy a blokkba történő integráció részeként megvédi az LMBTQ-jogokat.

A Szerbiát érintő “problémák” között említette Vučić a koszovói válságot és a téli energiahiány lehetőségét, amely az Európába irányuló orosz gázszállítások csökkenése miatt áll fenn, ami viszont a Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt elrendelt nyugati szankciók következménye.

Az elnök megjegyezte: “Nincs előrelépés” a Koszovó szakadár tartományával folytatott tárgyalásokon, amely a szerb rendszámtáblák és személyi igazolványok szeptember 1-jétől történő betiltásáról döntött.

Az EuroPride szervezői ragaszkodtak ahhoz, hogy a szerb fővárosban megrendezésre kerülő eseményt Vučić bejelentése ellenére is megtartják.

“A belgrádi EuroPride nem marad el, és több ezer LMBTI+ embert hoz össze Európa-szerte” – mondta Kristine Garina, az Európai Büszkeségszervezők Szövetségének elnöke közleményében.

Garina egyben felszólította a szerb hatóságokat, hogy “álljanak ki határozottan ezekkel a zsarnokokkal szemben, és védjék meg a rendezvényt”.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Vučić elárulta, hogy Ana Brnabic miniszterelnök, aki leszbikusnak vallja magát és női partnerrel él együtt, továbbra is a kormány élén marad, miután a múlt héten bejelentették a kormány új megalakulását.

Brnabicot, aki 2017 óta miniszterelnök, korábban LMBTQ-csoportok azzal vádolták, hogy nem tesz eleget az országban élő szexuális kisebbségekért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...