2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

A kazah elnök katonai segítséget kért az Oroszország vezette katonai szövetségtől

Szövetségeseink katonai segítségére van szükség a “terrorista bandák” akcióinak megfékezéséhez a Kazahsztánban zajló erőszakos polgári zavargások közepette – közölte az elnök.

A kazah elnök segítséget kért az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezettől (KBSZSZ) az országot sújtó erőszakos zavargások miatt, azt állítva, hogy “terroristák” szállták meg a stratégiai létesítményeket országszerte.

A tüntetőket nemzetközi terrorista bandáknak nevezte, akik szerinte külföldön kaptak komoly kiképzést és a Kazahsztán elleni támadásukat agressziónak lehet és kell tekinteni – mondta az elnök.

Röviddel Tokajev beszéde után az ország legnagyobb városának Almatinak hatóságai közleményben tudatták, hogy “terrorellenes” műveletet indítottak a városban, amelynek célja a “rend helyreállítása”, valamint “a jólétünket és jövőnket fenyegető terrorista és banditista cselekmények megállítása”.

Korábban tüntetők törtek be Almati polgármesteri hivatalába

Botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők szerdán megrohamozták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe.

A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett útján állni a mintegy ezer embernek.

Lemondott a kormány

Az elnök elfogadta a kormány lemondását, miután a cseppfolyósított-gáz árának emelkedése miatt tüntetéshullám söpört végig az országon, ami a rendőrséggel való összecsapásokhoz vezetett.

A drasztikus lépést szerda reggel jelentették be, miután az egész országban egyre fokozódó és egyre erőszakosabbá váló tüntetésekkel telt az éjszaka.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28724″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...
spot_img

Videó