2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az USA tagadja, hogy köze lenne a kazahsztáni felkelésekhez

A Fehér Ház “őrült orosz állításoknak” minősítette a vádakat, amelyek szerint az Egyesült Államok szította volna a polgári zavargásokat Kazahsztánban.

Joe Biden elnök szóvivője Jen Psaki tagadta, hogy az amerikai kormány állna a Kazahsztánon végigsöprő erőszakos tüntetések mögött, hozzátéve, hogy az  “oroszok” hamisan vádolják Washingtont a zavargások kirobbantásával.

A Fehér Ház figyelemmel kíséri a kazahsztáni tüntetéseket és támogatásáról biztosította a tüntetők békés megnyilvánulásait – mondta Psaki szerdán újságíróknak.

“Van néhány őrült orosz állítás arról, hogy az USA áll emögött, ezért hadd használjam ki az alkalmat, hogy közöljem, ez teljesen fals, és egyértelműen a szokásos orosz dezinformációs játszma része” – mondta.

Psaki nem részletezte, hogy Oroszországban ki állította, hogy amerikai szerepvállalás történt a kazahsztáni zavargásokban.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a tüntetéseket, és békés megoldásra szólított fel. A Kreml óva intett a konfliktusba való külföldi beavatkozástól, és azt mondta, hogy Kazahsztán képes kezelni a saját problémáit. Egyik nyilatkozat sem említette az Egyesült Államokat.

Szerdán késő este azonban Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök segítséget kért az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ) a helyzet stabilizálásához, mondván, hogy “külföldön kiképzett terroristák” szállták meg az ország stratégiai létesítményeit. Kormánya pedig országos szükségállapotot hirdetett.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28747″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...