2022, május 23.
14.2 C
Budapest
2 C
Moszkva
Hiredetés

Az USA tagadja, hogy köze lenne a kazahsztáni felkelésekhez

A Fehér Ház “őrült orosz állításoknak” minősítette a vádakat, amelyek szerint az Egyesült Államok szította volna a polgári zavargásokat Kazahsztánban.

Joe Biden elnök szóvivője Jen Psaki tagadta, hogy az amerikai kormány állna a Kazahsztánon végigsöprő erőszakos tüntetések mögött, hozzátéve, hogy az  “oroszok” hamisan vádolják Washingtont a zavargások kirobbantásával.

A Fehér Ház figyelemmel kíséri a kazahsztáni tüntetéseket és támogatásáról biztosította a tüntetők békés megnyilvánulásait – mondta Psaki szerdán újságíróknak.

“Van néhány őrült orosz állítás arról, hogy az USA áll emögött, ezért hadd használjam ki az alkalmat, hogy közöljem, ez teljesen fals, és egyértelműen a szokásos orosz dezinformációs játszma része” – mondta.

Psaki nem részletezte, hogy Oroszországban ki állította, hogy amerikai szerepvállalás történt a kazahsztáni zavargásokban.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a tüntetéseket, és békés megoldásra szólított fel. A Kreml óva intett a konfliktusba való külföldi beavatkozástól, és azt mondta, hogy Kazahsztán képes kezelni a saját problémáit. Egyik nyilatkozat sem említette az Egyesült Államokat.

Szerdán késő este azonban Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök segítséget kért az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ) a helyzet stabilizálásához, mondván, hogy “külföldön kiképzett terroristák” szállták meg az ország stratégiai létesítményeit. Kormánya pedig országos szükségállapotot hirdetett.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28747″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS