2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Az USA tudni szeretné, hogy Kazahsztán miért Oroszországtól kért segítséget

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy “tisztázni” fogja, hogy Kazahsztán miért kérte az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) segítségét az országszerte kitört erőszakos zavargások során.

A kazah döntéséről, hogy szövetséges békefenntartókat hívott be, Blinken a CNN-nek azt mondta, hogy Washingtonnak “valódi kérdései” vannak azzal kapcsolatban, hogy “miért éreztek kényszert arra, hogy az Oroszország által vezetett szervezetet hívják be“, és ragaszkodott ahhoz, hogy “magyarázatot kérjenek ezzel kapcsolatban”.

Azt is hozzátette: “Most az a legfontosabb, hogy mindezt békés módon kezeljék, tiszteletben tartva azok jogait, akik megpróbálják hallatni a hangjukat”. Korábban tisztázta, hogy “békés tüntetőkre” utalt, bár a Kazahsztánban kirobbant káoszról készült felvételeken jól látható, hogy a tüntetések fosztogatásba, gyújtogatásba és az erőszak egyéb formáiba torkolltak.

Blinken nem kommentálta – és a CNN sem kérdezte – azokat a jelentéseket sem, amelyek szerint szervezett fegyveres csoportok az utcai káosz közepette megrohamozták a rendőrségi épületek és repülőtereket.

Az Egyesült Államok vezető diplomatájának azonban bőven volt mondanivalója arról, hogy szerinte Kazahsztánnak hogyan kellene kezelnie a zavargókat. Ragaszkodott ahhoz, hogy “a kazah hatóságoknak képesnek kell lenniük arra, hogy békésen kezeljék a rájuk váró kihívásokat, hogy biztosítsák a békésen tüntetők jogainak védelmét, hogy megvédjék az állam intézményeit és a közrendet, de mindezt a jogok tiszteletben tartásával”.

Korábban figyelmeztette a volt szovjet köztársaságot, hogy a “közelmúlt történelmének” meg kellett volna tanítania őket arra, hogy “ha egyszer oroszok a házadban vannak, néha nagyon nehéz rávenni őket a távozásra” – ezt a megjegyzését nem részletezte, de az oroszok nem hagyták válasz nélkül.

“Az észak-amerikai kontinens indiánjai, a koreaiak, vietnámiak, irakiak, panamaiak, jugoszlávok, líbiaiak, szíriaiak és sok más szerencsétlen ember, aki olyan szerencsétlen, hogy ezeket a hívatlan vendégeket látja az “otthonában”, sokat tudna erről mesélni” – reagált Moszkva.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28825″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS