2023, március 28.
3.5 C
Budapest
6 C
Moszkva

Az USA tudni szeretné, hogy Kazahsztán miért Oroszországtól kért segítséget

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy “tisztázni” fogja, hogy Kazahsztán miért kérte az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) segítségét az országszerte kitört erőszakos zavargások során.

A kazah döntéséről, hogy szövetséges békefenntartókat hívott be, Blinken a CNN-nek azt mondta, hogy Washingtonnak “valódi kérdései” vannak azzal kapcsolatban, hogy “miért éreztek kényszert arra, hogy az Oroszország által vezetett szervezetet hívják be“, és ragaszkodott ahhoz, hogy “magyarázatot kérjenek ezzel kapcsolatban”.

Azt is hozzátette: “Most az a legfontosabb, hogy mindezt békés módon kezeljék, tiszteletben tartva azok jogait, akik megpróbálják hallatni a hangjukat”. Korábban tisztázta, hogy “békés tüntetőkre” utalt, bár a Kazahsztánban kirobbant káoszról készült felvételeken jól látható, hogy a tüntetések fosztogatásba, gyújtogatásba és az erőszak egyéb formáiba torkolltak.

Blinken nem kommentálta – és a CNN sem kérdezte – azokat a jelentéseket sem, amelyek szerint szervezett fegyveres csoportok az utcai káosz közepette megrohamozták a rendőrségi épületek és repülőtereket.

Az Egyesült Államok vezető diplomatájának azonban bőven volt mondanivalója arról, hogy szerinte Kazahsztánnak hogyan kellene kezelnie a zavargókat. Ragaszkodott ahhoz, hogy “a kazah hatóságoknak képesnek kell lenniük arra, hogy békésen kezeljék a rájuk váró kihívásokat, hogy biztosítsák a békésen tüntetők jogainak védelmét, hogy megvédjék az állam intézményeit és a közrendet, de mindezt a jogok tiszteletben tartásával”.

Korábban figyelmeztette a volt szovjet köztársaságot, hogy a “közelmúlt történelmének” meg kellett volna tanítania őket arra, hogy “ha egyszer oroszok a házadban vannak, néha nagyon nehéz rávenni őket a távozásra” – ezt a megjegyzését nem részletezte, de az oroszok nem hagyták válasz nélkül.

“Az észak-amerikai kontinens indiánjai, a koreaiak, vietnámiak, irakiak, panamaiak, jugoszlávok, líbiaiak, szíriaiak és sok más szerencsétlen ember, aki olyan szerencsétlen, hogy ezeket a hívatlan vendégeket látja az “otthonában”, sokat tudna erről mesélni” – reagált Moszkva.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28825″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó