2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Két napon belül távoznak a békefenntartók Kazahsztánból – kazah elnök

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) kazahsztáni békefenntartó missziója sikeres volt, és a multinacionális alakulat két napon belül megkezdi a fokozatos kivonulást – közölte kedden a kazah elnök.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök a parlament előtt elmondta, hogy több mint egy héttel az üzemanyagár-tüntetések kezdete után, az ország minden régiójában stabil a helyzet. A hatóságok figyelmeztettek, hogy a tüntetések azután váltak erőszakossá, hogy terroristák és szervezett bűnözői csoportok eltérítették őket.

Január 5-én Tokajev elnök a hat volt szovjet köztársaságot tömörítő biztonsági szövetségtől, a KBSZSZ-től kért segítséget a “terrorfenyegetettség leküzdéséhez”. A szövetség gyorsan reagált, és másnap már csapatokat küldött Kazahsztánba. A multinacionális erőket Oroszország, Belarusz, Örményország, Tádzsikisztán és Kirgizisztán egységei alkották.

“A KBSZSZ békefenntartó erőinek fő küldetése sikeresen teljesült. Két napon belül megkezdődik a KBSZSZ közös békefenntartó kontingens fokozatos kivonása. A kivonulási folyamat nem tart tovább tíz napnál” – mondta az elnök, aki a külföldi segítségkérést jogilag is indokoltnak minősítette.

Összesen mintegy 2500 katonát küldtek Kazahsztánba a békefenntartó misszió keretében, amelynek célja a “fontos kormányzati és stratégiai létesítmények”, például repülőterek védelme volt. Nem vettek részt a tüntetések feloszlatásában vagy a tüntetőkkel folytatott utcai harcokban.

A tüntetések a múlt hét elején kezdődtek Kazahsztánban, amikor a főként békés tüntetők nagyobb csoportjai az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a cseppfolyósított kőolajgáz árszabályozásának megszüntetése ellen.

A következő napokban a tüntetések egyre erőszakosabbá váltak, helyi jelentések szerint bűnözők vették át az irányítást, akik fegyverrel az utcára vonultak és megtámadták a rendfenntartó erők tagjait és fosztogatásba is kezdtek. Hétfőn Tokajev a tüntetéseket “államcsínykísérletnek” minősítette.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28872″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...