2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Legkevesebb 18 rendőr és katona vesztette életét a kazah zavargásokban

A kazahsztáni zavargások halálos áldozatainak száma tovább emelkedett, több rendőr halálát és több száz sérültet jelentettek a kazah hatóságok.

Legalább 18 rendőr és katona vesztette életét a kazahsztáni felkelésben, a hatóságok által “terrorellenes” műveletnek nevezett összecsapások közepette. A civil áldozatokról hivatalosan nem közöltek adatokat.

Az áldozatok számát a kazah belügyminisztérium hozta nyilvánosságra csütörtökön késő este. Közel 750 rendfenntartó szenvedett különböző sérüléseket a jelenleg is zajló zavargásokban – közölte a minisztérium.

Csak a rendőrségi és katonai áldozatokra vonatkozó adatokat hoztak nyilvánosságra, a megölt vagy megsebesült tüntetőkről, zavargókról vagy a kazah hatóságok által “terrorista bandáknak” nevezett személyekről nem közöltek hivatalos információkat.

A kazah biztonsági szervek azonban korábban úgy nyilatkoztak, hogy “több tucat támadót” likvidáltak az almati rendőrkapitányság elleni két különálló támadás során. A Kazahsztán “déli fővárosaként” ismert metropolisz a tüntetések melegágya lett, amelyek később zavargásokba, gyújtogatásba és a közigazgatási épületek, üzletek és bevásárlóközpontok kifosztásába torkollottak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28752″]

Egy ENSZ csütörtökön azt közölte, hogy a zavargások során akár 1000 ember is megsebesülhetett.

“A jelentések szerint csaknem 1000 ember sérült meg a tüntetések során” – áll az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) csütörtöki közleményében, amely felszólította a kazahsztáni feleket, hogy “tartózkodjanak az erőszaktól, és törekedjenek a békés rendezésre”. Az OHCHR nem közölte, hogy honnan származnak az információi.

Az almati hatóságok csütörtökön nagyszabású rendőri akciót indítottak a stratégiai fontosságú létesítményeknél, és heves lövöldözés hallatszott a város központjában található Köztársaság téren, ahol korábban több száz tüntető gyűlt össze, és ahol szerdán randalírozók csoportjai betörtek a városvezetés épületébe, és felgyújtották azt. A rendfenntartó erők közölték, hogy sikerült biztosítaniuk a területet és művelet Almati más területein is folytatódik.

A belügyminisztérium csütörtökön késő este közölte, hogy országszerte folytatja a rendbontók felkutatását és a törvénysértők őrizetbe vételét. Azokat, akik “fegyveres ellenállást” tanúsítanak a rendőrséggel és a hadsereggel szemben, “likvidálni fogják” – figyelmeztetett.

Kazahsztánban a zavargások tömeges tiltakozásokkal kezdődtek, amelyeket a cseppfolyósított gáz árának duplájára emelkedése váltott ki az új év elején. A tüntetések, amelyek az ország délnyugati részén kezdődtek, hamarosan más régiókra is átterjedtek, és fokozatosan átpolitizálódottak és erőszakosabbá váltak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28770″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...