2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Leállt az internet és televízió szolgáltatás Kazahsztánban

Leállt az internetszolgáltatás és a televíziós műsorszórás Kazahsztánban, ahol az üzemanyagárak emelkedése miatt tört ki erőszakos országos tüntetés.

A jelentések szerint szerdán egész Kazahsztánban lekapcsolták az internetet, mivel az országban továbbra is erőszakos tüntetések vannak, amelyek az üzemanyagárak újévi emelése miatt kezdődtek.

A NetBlocks az internet szabadságát ellenőrző brit szervezet, az országban kialakult helyzetet “országos szintű internetkimaradásként” jellemezte.

A keddi mobilinternet-zavarok és részleges korlátozásokat követően teljesen megszűnt a világhálóhoz való hozzáférés – tették hozzá.

“Az incidens valószínűleg súlyosan korlátozza az eszkalálódó kormányellenes tüntetésekről szóló tudósításokat” – mutatott rá a szervezet.

Kazahsztán néhány legismertebb hírportálját sem lehet elérni jelenleg.

A televíziós műsorszórás is megszakadt az országban. A KTK csatorna közölte, hogy szerdán leállt az adás, mert a központjában megszűnt az áramszolgáltatás. Az NTK és a Pervij Kanal Eurázsia szintén elsötétült.

Ugyanezen a napon tüntetők betörtek a Mir 24 tévécsatorna irodáiba Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban. A dolgozókat még időben evakuálták, de a tömeg körülbelül egy órán át bent maradt, és megrongálta a társaság berendezéseit.

A tüntetők egy csoportja megtámadott egy lőfegyverüzletet a városban, betörtek a raktárába, és a személyzet szerint mindent elvittek, ami benne volt.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28716″]

A tüntetések Kazahsztán-szerte 2022 első napjaiban kezdődtek, miután a nyersanyagokban gazdag országban megduplázódtak az üzemanyagárak. A drágulást a kormány azon döntése okozta, hogy feloldotta a cseppfolyósított gáz(LPG) hosszú ideje érvényben lévő árplafonját.

A zavargások hamar a kazah kormány lemondásához vezettek, és a hatóságok ígéretet tettek arra, hogy legalább fél évig még visszaállítják az LPG árszabályozását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...