2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Kazahsztánban megkezdődött a békefenntartók távozásának előkészítése

Elkezdték átadni a kazah biztonsági erőknek az általuk őrzött kazahsztáni “társadalmi jelentőségű” objektumok védelmét a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartói, és megkezdték a haditechnika felkészítését az állandó állomáshelyre való visszatérésre – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint az alegységek visszavonásának előkészítése az ODKB kollektív békefenntartó parancsnoksága és a kazah védelmi minisztérium megállapodásával összhangban kezdődött meg. Az alegységek, “a kitűzött feladatok elvégzése után” megkezdték a haditechnika és anyagi eszközök felkészítését az orosz légierő szállító gépeibe való berakodáshoz.

“Az ODKB békefenntartóinak hazatérését a kazah féllel együttműködve szervezik meg” – áll a közleményben.

Vlagyimir Zanejtgyinov, az ODKB sajtótitkára kijelentette: a kontingens kivonásának rendjét csütörtökön erősíti meg a szervezet védelmi miniszteri tanácsa.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán Sztanyiszlav Zasszal, az ODKB főtitkárával Nur-Szultanban folytatott megbeszélésén bejelentette a békefenntartó művelet végét Kazahsztánban. Az is közölte, hogy a kivonás csütörtökön kezdődik meg és művelet tíz napig fog tartani.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt, amelyek napokon belül politikai megmozdulásokba, zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, mire a hatóságok szükségállapotot hirdettek. Az összetűzéseknek halálos áldozatai is voltak. Tokajev ezt követően fordult segítségért a volt szovjet tagköztársaságokból álló ODKB-hez.

A szervezet vezetőinek hétfői online tanácskozásán Tokajev a behívott kontingens létszámát 2030 főben nevezte meg. Mint mondta, a békefenntartók 250 haditechnikai eszközzel rendelkeznek.

A moszkvai védelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a kontingensben csaknem 1500 orosz katona szolgál.

A 2002-ben megalakult ODKB katonai szervezetnek jelenleg Oroszország, Belarusz, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a teljes jogú tagja.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...