2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Képek: az orosz Szputnyik V vakcinával oltanak Magyarországon

Müller Cecília tisztifőorvos jelezte, pénteken megkezdődött az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával Magyarországon.

Első körben mintegy 2600 adag felhasználására van lehetőség, ezeket Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre és a Szent János kórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) adják be.

Közölték: a Szputnyik már a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország leszerződött Oroszországgal egymillió ember oltásához elég oltóanyagra, amely három hónap alatt érkezhet meg.

Emlékeztettek: a magyar gyógyszerészeti hatóság január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte a felhasználásukat. Megjegyezték: a február 2-án érkezett 40 ezer adag Szputnyik V vizsgálata még zajlik, azokkal később kezdődhet meg az oltás.

Az orosz vakcináról az írták: 18 év felett adható és két oltás szükséges belőle, 21 napos különbséggel. Oroszországban és Szerbiában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával – tették hozzá.

Idézték Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát. Ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy – a biztonságot előtérbe helyezve – egyelőre azokban a betegségcsoportokban nem alkalmazzák. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát azok az idősek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják az orosz vakcinát, mint a többi oltóanyagot – mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: az alkalmazási előírások idővel változhatnak, hiszen az egyes vakcinákról újabb és újabb információk, tudományos eredmények látnak napvilágot. Amint ezek megjelennek, a gyártó fogja változtatni az alkalmazási előírást, és annak megfelelően módosulhat az is, hogy kik kaphatják meg biztonsággal a vakcinát.

A koronavirus.gov.hu oldalon ismertették a Szputnyik V oltóanyaggal kapcsolatos legfontosabb információkat is. Azt írták: ez egy kombinált, vektor alapú vakcina, amelyből két oltás szükséges. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet.

A Szputnyik V 18 éves és idősebb embereknél alkalmazható, koronavírusos megbetegedést nem okozhat. Az oltóanyag a szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. Hozzátették: a vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert.

Közölték: azok is olthatók ezzel a vakcinával, akik már átestek a betegségen és meggyógyultak, oltás előtt pedig nem szükséges antigén-gyorsteszt.

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon, ahol az oltóorvos kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja a z oltandót, és azután dönt, hogy beadható-e a vakcina.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...