2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Joe Biden koronavírusos

Joe Biden amerikai elnöknek pozitív lett a Covid-19 tesztje, és távolról dolgozik a Fehér Házból. Biden, aki összesen négy oltást kapott, most vírusellenes gyógyszert szed.

Az elnök csütörtök reggel lett pozitív a betegségre vonatkozó tesztje – jelentette be Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője, hozzátéve, hogy “nagyon enyhe tüneteket tapasztal”.

Jean-Pierre megjegyezte, hogy Biden “teljesen be van oltva és kétszer fel van erősítve”, és elkezdte szedni a Pfizer által gyártott Paxlovid vírusellenes gyógyszert. A Paxlovidot az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) decemberben kapta meg a sürgősségi használatra vonatkozó engedélyt, és a Fehér Ház koronavírus vezetője, Dr. Anthony Fauci is szedte a májusi Covid-19-es rohama idején, úgy tűnik, eredménytelenül.

Biden telefonon keresztül fogja ellátni elnöki feladatait, és virtuálisan vesz részt a megbeszéléseken – közölte a Fehér Ház. Addig marad elkülönítve, amíg a tesztje negatív nem lesz.

A 2020-as elnökválasztási kampánya során Biden a koronavírus-járvány elleni küzdelmet kulcsfontosságú ígéretévé tette. Hivatalba lépése óta vakcinázási kötelezettséget írt elő a szövetségi alkalmazottak és a kormányzati vállalkozók számára, valamint maszviselési kötelezettséget a szövetségi épületekben. Biden többször is sürgette az amerikaiakat, hogy oltassák be magukat és erősítsék fel magukat, tavaly júliusban pedig azt állította, hogy “nem fogsz Covidot kapni, ha megkapod ezeket az oltásokat”.

Biden tavaly ősszel arra figyelmeztetett, hogy “türelmünk fogytán van” azokkal szemben, akik nem hajlandók beoltatni magukat, és kijelentette, hogy “súlyos betegségekkel és halállal teli télnek nézhetnek elébe”.

Az elnök egészségi állapota szerdán is címlapokra került, amikor egy klímaváltozásról szóló beszédében bejelentette, hogy az olajszennyezés következtében rákos lett. A Fehér Ház akkor azt állította, hogy Biden a “lokalizált, nem melanómás bőrrákkal” kapcsolatos korábbi tapasztalataira utalt, amelyeket orvosa a fiatalkorában a napon töltött időnek tulajdonított.

Biden a második amerikai elnök, aki elkapta a Covid-19-et, miután Donald Trump 2020 októberében megbetegedett. Trump a vírusból való felépülését a monoklonális antitest-kezelésnek tulajdonította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó