2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Putyin Leningrád ostromára emlékezett, bátyja sírjánál is koszorúzott +képek

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a piszkarjovkai emléktemetőbe látogatott Szentpéterváron, hogy tisztelegjen a város védelmezői és a ma 78 éve befejeződött leningrádi ostrom áldozatai előtt.

Az államfő virágot helyezett el egy tömegsírnál, amelyben a dokumentumok szerint a leningrádi ostrom idején elhunyt bátyjának földi maradványai nyugszanak.

A Piszkarjovszkoje emléktemető a második világháború legnagyobb temetkezési helye, ahol mintegy félmillió leningrádi lakost és védőt temettek el az ostrom idején. Közülük eddig csak mintegy 150 ezret sikerült azonosítani, amely a mai napig is tart.

Putyin, aki 1952-ben született Leningrádon (ma Szentpétervár), rendszeresen részt vesz a leningrádi ostrom megemlékezésein. Az elnök számára ez egy nagyon személyes történet. Édesapja az ostrom alatt a Leningrádtól délkeletre fekvő Nyevszkij Pjatacsoknál harcolt, édesanyja az ostrom teljes időtartama alatt a városban tartózkodott, idősebb testvére, Viktor pedig 1942 telén diftériában halt meg az ostromlott városban.

Idén van a német ostrom végének 78. évfordulóját. Leningrádot a német Észak Hadseregcsoport próbálta elfoglalni, 872 napig tartották bekerítve, 1941. szeptember 8. és 1944. január 27. között.

Leningrád ostroma, vagy ahogy az oroszok hívják, a leningrádi blokád A világtörténelem egyik leghosszabb és legpusztítóbb ostroma volt, több millió áldozattal.

Az ostromgyűrűt a Szikra hadművelet törte át, amelyet a szovjetek 1943. január 12-én indítottak meg. Heves harcok árán január 18-án a Volhoci Front 372. lövészhadosztálya és a Lenngrádi Front 123. lövészdandárja, 10-12 kilométer széles folyosót nyitott az ostromgyűrűn. A városban az ostrom ideje alatt legalább másfélmillió ember halt meg, semmiféle közszolgáltatás nem volt, és egy idő után élelem sem volt, előfordult az emberevés, fertőző betegségek pusztítottak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...