2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Oroszország kész megszakítani a kapcsolatot az EU-val

Oroszország és az Európai Unió kapcsolatainak megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter, arra az esetre, ha Brüsszel újabb szankciókat vezetne be Moszkva ellen.

“Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (….), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban” – mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

“Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” – tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Lavrov által elmondottakról újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszországnak fel kell készülnie a barátságtalan lépésekre az EU részéről, ám fejleszteni kívánja kapcsolatait az unióval. Kifogásolta, hogy a média a szövegkörnyezetből kiragadva, szenzációként tálalta az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, úgy, mintha Moszkva kezdeményezné a kapcsolatok megszakítását.

“A lényeg az, hogy mi ezt (a kapcsolatok megszakítását) nem akarjuk, mi fejleszteni akarjuk a kapcsolatokat az Európai Unióval. De ha az Európai Unió ezen az úton fog haladni (további, gazdasági kockázatot jelentő szankciókat vezet be), akkor mi erre készek leszünk, mert fel kell készülni a legrosszabbra” – mondta.

Mint mondta, Oroszországnak jó előre fel kell készülnie arra, hogy a “szélsőségesen destruktív”, az orosz érdekeknek és infrastruktúrának kárt okozó irányvonallal találkozik.

“Önfenntartónak kell lennünk, biztosítanunk kell biztonságunkat a legérzékenyebb stratégiai területeken, készen kell állunk, hogy nemzeti infrastruktúrával cseréljünk fel mindent, amitől megfoszthatnak bennünket abban az esetben, ha az őrület fog felülkerekedni, és ha az EU részéről ilyen barátságtalan lépések történnek” – mondta.

Megjegyezte, hogy az EU-ban vannak megdöbbenést keltő és józan hangok is, és egyelőre nehéz megmondani, hogy melyik álláspont kerekedik felül.

“Mi akkor leszünk készen a szakításra, ha ez az EU kezdeményezése alapján történik meg. A magunk részéről állhatatosan egyenrangú és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre hívjuk fel az uniósokat, ez volt amiről Szergej Lavrov szólt” – tájékoztatta az orosz diplomáciai tárca a TASZSZ hírügynökséget.

A Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozó csütörtöki jelentése szerint az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben. A Reuters pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az újabb uniós szankciókat elkerülhetetlenül arányos válasz fogja követni. Teljesen megengedhetetlennek nevezte a hivatkozást az emberi jogokra és a demokratikus elvekre a geopolitikai eszközrendszer részeként.

Úgy vélekedett, hogy az uniós büntetőintézkedések bevezetése különösen cinikusnak fog tűnni, azzal összevetve, hogy “Brüsszel totálisan semmibe veszi” az orosz ajkú lakosság és tömegtájékoztatási eszközök jogainak megsértését a balti államokban, és azt, hogy Európában milyen “kegyetlenül” fojtják el a tiltakozó megmozdulásokat.

“…ez az önkény megerősödéséhez és a nemzetközi jog eróziójához vezet a nemzetközi kapcsolatokban” – hangoztatta Zaharova.

“Ismételten megerősítjük elvi álláspontunkat az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülő egyoldalú korlátozó intézkedések jogtalanságáról” – tette hozzá a szóvivő, és az egyenrangú, konstruktív párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az uniót.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...