2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Doppingellenes ügynökség: el kell nézni az ukrán szabálytalanságokat

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közölte, hogy az ukrán doppingellenes rendszerrel kapcsolatos korábbi szabálytalanságokat ideiglenesen elnézik az Oroszországgal fennálló konfliktus körülményei miatt.

A WADA tavaly októberben jelentette be, hogy az ukrán Nemzeti Doppingellenes Központ (NADC) működésével kapcsolatos átfogó vizsgálat szabálytalanságokat talált a teszteléssel kapcsolatban.

Az ügy részeként a WADA megfelelőségi felülvizsgálati bizottsága (CRC) eljárást kezdeményezett a NADC ellen, hogy a normákat összhangba hozza.

Pénteken a WADA a végrehajtó bizottságának (ExCo) Sydneyben tartott ülése után frissített jelentést adott ki a helyzetről, amelyben arra utalt, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt minden előrelépés bizonytalanságban van.

“Az ExCo úgy döntött, hogy vis maior miatt ideiglenesen felmentést ad az ukrán Nemzeti Doppingellenes Központ (NADC) korábban közölt szabálytalanságai alól” – áll a közleményben.

A közlemény hozzátette, hogy az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések “továbbra is akadályozzák a NADC-t a szabálytalanságok időben történő kijavításában”.

“A WADA továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és a CRC újraértékeli az ügyet, amint a vis maior megszűnik” – tette hozzá a közlemény.

“Az ExCo-t arról is tájékoztatták, hogy a WADA ukrajnai szabálytalanságokat felvázoló jelentésében azonosított személyek már nem vesznek részt a NADC-ben.”

A WADA CRC először még februárban, a moszkvai katonai hadjárat kezdetét követően függesztette fel az Ukrajnára vonatkozó szabálytalanságokra vonatkozó ajánlását, ismét “vis maior” miatt szükségesnek minősítve a lépést.

Az ukrán doppingellenes eljárásokkal kapcsolatos problémákra 2021 októberében derült fény, amikor a WADA független hírszerzési és vizsgálati osztálya (I&I) közzétette a hivatali visszaélésekkel kapcsolatos vádakról szóló jelentését.

A “Herkules-művelet” néven ismert, hosszadalmas vizsgálat olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek arra utaltak, hogy az ukrán doppingellenes tisztviselők megsértették a WADA előírásait azzal, hogy a sportolókat előre értesítették a tesztelésről – ezzel a hatékony rendszer egyik alapvető elemét megsértették.

Hozzátette, hogy “meggyőző” bizonyíték van arra, hogy 2021-ben a NADC “tudatosan legalább hat versenyen belüli mintát jelentett versenyen kívüli mintaként, megsértve ezzel a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat különböző cikkelyeit és az ISTI-t (International Standard for Testing and Investigations – Nemzetközi Vizsgálati és Vizsgálati Szabvány)”.

“A Herkules-művelet komoly kérdéseket vetett fel a NADC tesztelési gyakorlatának integritásával és egyes munkatársak hozzáértésével kapcsolatban” – mondta akkor Gunter Younger, a WADA I&I igazgatója.

“Ráadásul ezeknek a gyakorlatoknak a nyilvánvalóan hosszú távú fennállása és pimaszsága jelentős szervezeti hiányosságokra utal a NADC-n belül” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...