2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Ukrajna kiutasította az iráni nagykövetet

A kijevi kormány pénteken közölte, hogy visszavonta Irán ukrajnai nagykövetének akkreditációját, és “jelentősen csökkenteni” fogja az iráni diplomaták számát a nagykövetségen, válaszul Teherán “barátságtalan cselekedetére”, hogy harci drónokat ad el Oroszországnak.

A Moszkvának történő fegyverszállítás “közvetlenül ellentmond a semlegesség, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása álláspontjának, amelyet Irán legfelsőbb vezetése nyilvánosan kinyilvánított” – áll az ukrán külügyminisztérium közleményében, amely továbbá “barátságtalan cselekedetnek nevezte, amely súlyos csapást mér az ukrán-iráni kapcsolatokra”.

Az akkreditáció visszavonásáról és egyelőre meg nem határozott számú diplomata kiutasításáról szóló határozatot péntek este kézbesítették az iráni ügyvivőnek. Közben az ukrán védelmi minisztérium azt állította, hogy megsemmisített hat “Irán által biztosított orosz kamikaze drónt”.

A közösségi médiában keringő fotók és videók szerint az Ukrajnában tevékenykedő orosz erők egy Geran-2 (Geranium) jelzésű kamikaze drónt használtak, amely hasonlít az iráni gyártmányú Shahed-136-osra. Egy pénteken Odesszából készült, nem ellenőrzött videófelvételen az ukrán csapatok egy másik típusú drónt emeltek ki a Fekete-tenger vizéből. A drón állítólag a Mohajer-6 megfigyelőplatformra hasonlít.

Az Egyesült Államok először júliusban vádolta meg Iránt azzal, hogy harci drónokat ad el Oroszországnak, amit Teherán tagadott. Augusztus végén a Kreml cáfolta a drónok átadásáról szóló amerikai médiajelentéseket, de azt mondta, hogy az Iránnal való kapcsolatok “dinamikusan fejlődnek”, és ez így is marad.

Washington a rakéták és a tüzérség mellett több száz Switchblade taktikai kamikaze drónt, valamint a Phoenix Ghost nevű modellt is szállított Ukrajnának, amelyet állítólag rövid határidővel, Kijev specifikációi szerint fejlesztettek ki.

Kijev több csapásmérő drónt is vásárolt a török Baykar Makina cégtől. Ukrajna saját gyárat is szeretne építeni a Bayraktar és az Akinci UAV gyártására. A Recep Tayyip Erdogan török elnök vejének résztulajdonában lévő Baykar a jelentések szerint megfogadta, hogy “soha” nem ad el drónokat Oroszországnak. Ez azonban nem akadályozta meg Moszkvát abban, hogy diplomáciai kapcsolatokat tartson fenn Ankarával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...