2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

A RUSADA tájékoztatta a WADA-t Valijeva ártatlanságáról a doppingbotrányban

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, miután az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) nyilvánosságra hozta azt a megállapítást, hogy Kamila Valijeva műkorcsolyázó nem követett el doppingellenes szabályszegést – olvasható a WADA sajtóközleményében.

“A RUSADA fegyelmi bírósága megállapította, hogy bár Valijeva doppingellenes szabálysértést követett el, részéről nem merült fel hiba vagy gondatlanság. A bíróság ezért a mintavétel időpontjában (2021. december 25.) elért eredményeinek kizárásán kívül más szankciót nem szabott ki. Az ügy azon részletei alapján azonban, amelyeket a WADA már ismer, az ügynökséget aggasztja a vétlenség vagy gondatlanság megállapítása, és nem fog habozni, hogy szükség esetén éljen a Sportdöntőbírósághoz való fellebbezés jogával” – áll az amerikai székhelyű szervezet közleményében.

Tavaly novemberben a CAS nyilvántartásba vette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kontra Orosz Doppingellenes Ügynökség és Valijeva ügyet. A közlemény szerint a WADA azt követelte a RUSADA-tól, hogy november 4-ig hozzon döntést a Valijeva-ügyben. Miután ezt a követelést nem teljesítették, a WADA a CAS elé utalta az orosz műkorcsolyázó ügyét, és négyéves eltiltást kért a sportolóra. Az ügynökség főigazgatója, Olivier Niggli elmondta, hogy a szervezet ragaszkodik a gyors döntéshez.

A 2022-es pekingi olimpia csapatversenyét követően, ahol Valiyeva győzelemhez segítette az orosz csapatot, 2021. december 25-én jelentették be, hogy doppingtesztje pozitív lett. A CAS lehetővé tette a sportoló számára, hogy kvalifikálja magát a játékok egyéni versenyére, ahol a negyedik helyen végzett.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előzetesnek nyilvánította a pekingi játékok Valijeva részvételével zajló versenyek eredményeit, és az ügy teljes kivizsgálásáig elhalasztotta a csapatverseny díjátadó ünnepségét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...

Megkezdődött a Kijev által ellenőrzött kulcsfontosságú város bekerítésének befejezése

Az orosz csapatok most arra készülnek, hogy megtámadják az egyetlen utat, amelyen keresztül Kijev utánpótlást tud biztosítani az Artemovszkban (Bahmutban) állomásozó csapatoknak - állítja...