2022, december 4.
6.7 C
Budapest
-10.6 C
Moszkva

Az újraválasztott lengyel WADA elnök figyelmeztette Oroszországot, hogy ne számítson semmi jóra

Oroszország nem számíthat arra, hogy a doppingellenes ügynökség automatikusan visszaállítja az ország ügynökségét, amikor kétéves eltiltása a jövő hónapban lejár – mondta Witold Banka, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) a WADA 2019-ben nem megfelelőnek nyilvánította, és négyéves eltiltással sújtotta, miután a laboratóriumi adatok manipulálásával kapcsolatos vádakkal illették.

Ezt a szankciót a Sportdöntőbíróság (CAS) fellebbezése nyomán 2020-ban megfelezték, és idén december 17-én jár le.

Bankát pénteken választották újra a második hároméves ciklusra a posztjára, és egy montreali sajtótájékoztatón beszélt az Oroszországgal kapcsolatos kérdésről.

“A visszahelyezési folyamat nem ér véget december 17-én, valójában a folyamat csak akkor kezdődik” – mondta Banka a Reuters által megosztott kommentárokban.

A folyamat három szakaszán keresztül a megfelelőséget erőteljesen értékeljük.

“És természetesen a visszahelyezés minden egyes feltételét ellenőrizni kell majd… nem fogadhatjuk el egyszerűen bárki szavát”.”

A lengyel származású WADA-vezető azt mondta, hogy szervezete nem “naiv”, és azzal vádolta Oroszországot, hogy “a tiszta sport elleni legszörnyűbb bűncselekményt” követte el.

“Tudjuk, hogy Oroszország és a doppingellenes rendszerébe vetett bizalom rendkívül alacsony, és ennek természetesen oka van” – állította a tisztségviselő.

A WADA által kiszabott eltiltás a már korábban kiszabott szankciókat követte, amelyek az oroszországi államilag támogatott doppingolásról szóló, régóta húzódó vádak miatt születtek – amit az ország hevesen tagadott.

A doppingbotrány sok orosz sportolónak a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián való részvételébe került, míg másoknak csak a 2018-as pjongcsangi téli játékokon engedélyezték, hogy “Oroszország Olimpiai Sportolóiként” indulhassanak.

A laboratóriumi manipulációval kapcsolatos állítások azután merültek fel, hogy a RUSADA-t 2018-ban visszahelyezték, és ez azt jelentette, hogy az orosz sportolóknak ismét semleges státuszban kellett indulniuk a 2020-as tokiói és a 2022-es pekingi olimpián.

Jelenleg megnehezíti Oroszország teljes visszatérését a globális sportéletbe, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) februárban az ukrajnai konfliktus miatt az orosz és belarusz sportolók eltiltását javasolta.

A RUSADA és a WADA a Kamila Valijeva tizenéves olimpiai műkorcsolyázó ellen folytatott doppingellenes vizsgálat miatt is vitában áll egymással, mivel az utóbbi szervezet elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogyan az ügyet Oroszországban kezelték.

A WADA panaszt nyújtott be a CAS-hoz, ahol négy évre szóló eltiltást kér Valijeva számára, aki 15 éves volt, amikor pozitív lett a tiltott szívgyógyszerre, a trimetazidinre vonatkozó tesztje.

A Veronika Loginova főigazgató által vezetett RUSADA ragaszkodott ahhoz, hogy a WADA által a decemberi megfeleléshez szükséges ütemtervben felvázolt összes szükséges lépést megtette.

Banka legutóbbi megjegyzéseit kommentálva az Orosz Birkózószövetség vezetője, Mihail Mamiashvili azt mondta, hogy azok a jelenlegi légkörben nem váratlanok.

“Egy egész sor intézkedés működik már [Oroszországban a dopping ellen]. A WADA miért nem látja ezt működőképesnek?” – kérdezte Mamiashvili a RIA Novosztinak nyilatkozva.

“Mert erősen átpolitizáltak. Ezek a témák elválaszthatatlanul összetartoznak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...