2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Ukrán béketárgyaló: nincs alku Oroszországgal, a végső győzelemig harcolunk

Az orosz előrenyomulás ellenére a Donbasszban, Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó és béketárgyaló szombaton kijelentette, hogy Kijev nem fog megállapodásra törekedni Moszkvával. Kijelentése ellentmond Volodimir Zelenszkij elnök korábbi diplomáciai megnyilvánulásaival.

“Bármilyen megállapodás Oroszországgal egy árva fillért sem ér” – írta Podoljak egy Telegram-posztban. “Oroszország bebizonyította, hogy egy barbár ország, amely veszélyezteti a világ biztonságát”.

“Ukrajna a végső győzelemig fog harcolni Oroszországgal” – folytatta, és azzal zárta: “Egy barbárt csak erővel lehet megállítani”.

Podoljak vezette az ukrán küldöttséget az ukrajnai orosz katonai művelet első heteiben folytatott több sikertelen béketárgyalási forduló során. Most a Moszkvával folytatptt tárgyalások visszautasítása szöges ellentétben áll Volodimir Zelenszkij elnök e hét elején tett kijelentéseivel, miszerint “megpróbálhatjuk a diplomáciai utat választani”, amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó lenne közvetlenül tárgyalni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szkeptikusan nyilatkozott Zelenszkij látszólagos diplomáciai pálfordulásáról.

“Az ukrán vezetés folyamatosan egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, ami lehetetlenné teszi, hogy teljes mértékben megértsük szándékait, és azt, hogy kész-e józan megközelítésre és a dolgok valós helyzetének elismerésére” – mondta Peszkov pénteken újságíróknak.

A konfliktus februári kezdete óta hasonló jelenetek játszódnak le: Zelenszkij rendszeresen kifejezi elkötelezettségét az Oroszországgal folytatott tárgyalások iránt, hogy aztán röviddel később hivatalnokai, az amerikai külügyminisztérium vagy maga Zelenszkij az ellenkezőjéről nyilatkozzon. Miután a hét elején bejelentette, hogy hajlandó tárgyalásokat kezdeni, Zelenszkij pénteken előállt, és azt mondta a lakosságnak, hogy “nem lesz alternatíva az ukrán zászlónknak”, amely a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok – az Ukrajnától februárban függetlennek nyilvánított, elsősorban orosz ajkú területek – felett lobog.

Azóta, hogy a hónap elején Mariupolban az utolsó ukrán katonák is megadták magukat, a donyecki és luganszki köztársaságok és az orosz fegyveres erők csapatai és katonái elfoglalták az észak-donbasszi Popasznaja és Liman kulcsfontosságú városokat. Eközben, miközben a harcok folytatódnak a szeverodonyecki és liszicsanszki körzetben, az orosz csapatok már több kilométerre vannak a fő utánpótlási csomóponttól, Bahmut-tól.

Ezen előrenyomulás közepette Ukrajna nyugati támogatói – akik korábban ragaszkodtak ahhoz, hogy Ukrajna megnyeri a háborút – elkezdték beismerni, hogy az orosz erők jelentős károkat okoznak az ukrán hadseregnek. Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken “érezhetőnek” nevezte Oroszország előrehaladását Donbasszban, míg Washingtonban a Pentagon szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy Moszkva erői “némi fokozatos győzelmeket érnek el a Donbasszban”.

Miután Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter elismerte, hogy a helyzet Donbasszban “rendkívül rossz”, a Washington Post pénteken az ukrán csapatok elképesztő veszteségeiről, zendülésekről és a lövészárkokban tapasztalható éhínségről írt.

Csupán néhány kritikus hangot lehet hallani nyugatról – köztük Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter – sürgette az ukránokat, hogy egyezzen meg a békéért. Eközben Johnson brit miniszterelnök ehelyett felszólította az Egyesült Királyság szövetségeseit, hogy küldjenek nehézfegyvereket Kijevbe, míg a Biden-kormányzat állítólag zöld utat adott a nagy hatótávolságú rakétatüzérségi rendszerek Ukrajnának történő szállítására.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS