2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Putyin telefonon tárgyalt a német kancellárral és a francia elnökkel

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton telefonbeszélgetést folytatott Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. Ukrajnát okolva a béketárgyalások befagyasztásáért, Putyin biztosította az európaiakat, hogy Moszkva továbbra is kész tárgyalni a konfliktus befejezéséről, és elítélte a Nyugatot, amiért fegyverekkel árasztja Ukrajnát.

A telefonbeszélgetésnek a Kreml által közölt információ szerint Putyin ismertette az ukrajnai orosz katonai művelet legújabb fejleményeit, és beszámolt arról, hogy Mariupolba és más, az ukrán neonáci erőktől felszabadított városokban visszatér a normális élet.

Putyin megerősítette, hogy Oroszország nyitott egy tárgyalásos békemegállapodásra, és kész műtrágyát és más mezőgazdasági termékeket exportálni, de ehhez a nyugat által bevezetett szankciók egy részének feloldására lenne szükség. Azt is mondta, hogy Oroszország biztosítani fogja a gabonaexport a Fekete-tengeren lévő ukrán kikötőkből. Moszkva szerint a közelmúltig az ilyen szállítás lehetetlen volt, mert Ukrajna aknákat telepített a tengerre. Az orosz haditengerészet azonban két folyosót nyitott meg a polgári hajók számára, egyet a Fekete-tengeren, egyet pedig az Azovi-tengeren keresztül.

A német fél szombati telefonbeszélgetésről közölt tájékoztatása szerint Scholz és Macron is sürgette Putyint, hogy azonnal hirdessen fegyverszünetet és vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából. Mindkét vezető pozitívan jegyezte meg Putyin elkötelezettségét, hogy az elfogott ukrán harcosokat “a nemzetközi humanitárius joggal összhangban” kezelik, és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának korlátlan hozzáférést biztosít.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár Moszkvában 2022. február 15-én. Kép: Kreml

Miközben Scholz és Macron is elítélte Oroszországot az ukrajnai katonai művelet miatt, és támogatta a Moszkvával szembeni uniós szankciókat, a két vezető közvetlen kapcsolatot tartott fenn orosz kollégájával. Ezzel szemben más európai politikusok kizárták, hogy beszéljenek Putyinnal. Matteusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Adolf Hitlerhez hasonlította az orosz elnököt, és szemére vetette Macronnak, hogy beszél vele, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig “krokodilhoz” hasonlította Putyint, és elutasította a béketárgyalásokat.

Ugyanakkor, miközben Scholz és Macron február óta rendszeresen beszélt Putyinnal, mindkét vezető fegyvereket és más katonai segélyeket adományozott Kijevnek, Macron pedig tagadta, hogy arra sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a megállapodásért cserébe adjon fel bizonyos területeket Oroszországnak, ahogy azt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a héten Kijevnek javasolta.

Putyin szombaton foglalkozott a Nyugat Kijevnek nyújtott katonai támogatásának kérdésével, és azt mondta Scholznak és Macronnak, hogy a fegyverek Ukrajnába történő “pumpálása” “a helyzet további destabilizálódását és a humanitárius válság súlyosbodását kockáztatja”.

A 80 perces telefonbeszélgetés végén mindhárom vezető megállapodott abban, hogy kapcsolatban maradnak egymással.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...