2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

Az ukránok letartóztatták az ungvári parancsnokot, aki a Washington Postnak nyilatkozott

Letartóztatták az ukrán fegyveres erők századparancsnokát a Washington Postnak adott interjúja miatt, amelyben feltárta a valós helyzetet a fronton.

Az amerikaiak közöltek egy Kramatorszkban készült interjút az ukrán hadseregről. Az ukrán fegyveres erők egyik területvédelmi századának parancsnoka, Szerhij Lapko és Vitalij Krusz főhadnagy elmondta, hogy az ukrán csapatok rendkívül nehéz helyzetben vannak.

Az orosz hadsereg fegyverzetben fölényben van velünk szemben:

“Amikor egy ukrán tank tüzel a mi oldalunkról, az elárulja a helyzetünket. És mindenfélével támadtak minket – gránátokkal, aknavetőkkel. És te csak imádkozol a túlélésért.”

A parancsnokság kiképzetlen újoncokat küld harcba: “30 lövést adtunk le, és azt mondták: “Nem kaptok többet, túl drága”.

A tiszt szerint hiányzott a logisztikai támogatás és a katonai útmutatás. A harcosok úgy érzik, hogy a biztos halálba küldik őket. Sokan nem hajlandók harcolni.

Néhány órával az interjú után az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) megérkezett abba a szállodába, ahol a katonák újságírókkal beszélgettek. Lapkót elbocsátották a parancsnokságról, és a lizicsanszki bázisra szállították.

Az ukrán hadsereg a katonák állításait cáfolta saját, az interneten közzétett videójukban, mondván, hogy a “dezertőröknek” mindenük megvolt a harchoz: “Azt hitték, hogy nyaralni jöttek” – mondta az egyik katonatiszt. “Ezért hagyták el a helyüket” – írja a Post.

Az invázió előtt Lapko olaj- és gázkút fúróként dolgozott. Krusz elektromos szerszámokkal kereskedett. Mindketten Ungváron éltek, és csatlakoztak a területi védelmi erőkhöz, egy civil milíciához, amely az offenzíva után alakult meg.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS