2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

A Biden kormányzat jóváhagyta a rakéta-sorozatvetők Ukrajnába szállítását – NYT

Joe Biden amerikai elnök kormánya jóváhagyta, hogy Ukrajnának rakéta-sorozatvető rendszereket küldjenek – jelentette pénteken a New York Times, amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A szóban forgó rendszerek az M31 GMLRS, azaz az Irányított Rakéta-Sorozatvető rendszer rövidítése lehet – írta a lap.

Az átadást, amely az Ukrajnának szánt következő fegyvercsomag része lesz, a jövő héten jelentik be – mondták a tisztviselők. Az M31 GMLRS hatótávolsága a rakétától függően 70 és 500 km között van. A rendszer műholdvezérelt rakétákkal is felszerelhető.

Az M31 GMLRS egy lánctalpas jármű, de a további fegyverszállítások között szerepelhet gumikerekes, amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz a HIMARS.

A Pentagon pénteken közölte, hogy az USA még nem hozott végleges döntést a rakétavető rendszerek Ukrajnába történő szállításáról. Az amerikai sajtó arról számolt be, hogy az USA azért nem hajtotta még végre ezeket a szállításokat, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalálódását.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, hanem az ország demilitarizálását és a nácimentesítését tűzte ki célul. Az Egyesült Államok és szövetségesei válaszul átfogó szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, és fokozták a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna Nyugat általi felfegyverzése közvetlen veszélyt jelent az európai és a globális biztonságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...