2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

A Biden kormányzat jóváhagyta a rakéta-sorozatvetők Ukrajnába szállítását – NYT

Joe Biden amerikai elnök kormánya jóváhagyta, hogy Ukrajnának rakéta-sorozatvető rendszereket küldjenek – jelentette pénteken a New York Times, amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A szóban forgó rendszerek az M31 GMLRS, azaz az Irányított Rakéta-Sorozatvető rendszer rövidítése lehet – írta a lap.

Az átadást, amely az Ukrajnának szánt következő fegyvercsomag része lesz, a jövő héten jelentik be – mondták a tisztviselők. Az M31 GMLRS hatótávolsága a rakétától függően 70 és 500 km között van. A rendszer műholdvezérelt rakétákkal is felszerelhető.

Az M31 GMLRS egy lánctalpas jármű, de a további fegyverszállítások között szerepelhet gumikerekes, amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz a HIMARS.

A Pentagon pénteken közölte, hogy az USA még nem hozott végleges döntést a rakétavető rendszerek Ukrajnába történő szállításáról. Az amerikai sajtó arról számolt be, hogy az USA azért nem hajtotta még végre ezeket a szállításokat, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalálódását.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, hanem az ország demilitarizálását és a nácimentesítését tűzte ki célul. Az Egyesült Államok és szövetségesei válaszul átfogó szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, és fokozták a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna Nyugat általi felfegyverzése közvetlen veszélyt jelent az európai és a globális biztonságra.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó