2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Kijev szerint Németországnak úgy kellene kezelnie Ukrajnát, mint Izraelt

Németországnak erkölcsi felelőssége van Ukrajna jövőjéért, ezért köteles fegyvereket eladni Kijevnek, hogy az ország meg tudja védeni magát az állítólagos orosz agresszióval szemben – közölte Ukrajna berlini nagykövete.

Andrej Melnik, Ukrajna németországi nagykövete a Funke médiacsoportnak adott, hétfőn megjelent interjúban elmondta: “felszólítjuk a [német] kormányt, hogy hagyjon fel jelenlegi álláspontjával, amely erkölcsi szempontból teljesen felesleges, és sürgősen biztosítsa Ukrajnának a szükséges védelmi fegyvereket. Jogunk van az önvédelemhez”.

Berlin jelenleg nem szállít fegyvereket olyan országokba, ahol katonai konfliktusok vannak. A kelet-európai országban a 2014-es Majdan óta véres harcok dúlnak, amelynek során erőszakos utcai tüntetésekkel megbuktatták a kormányt, és az utóbbi hónapokban a Donbassz térségében is kiújultak az összecsapások.

Melnik szerint az, hogy a kormány megtagadja a fegyverszállítást, “nagy elégedetlenséget okoz az ukrán társadalomban, és komoly következményekkel járhat a kétoldalú kapcsolatokra nézve”.

A nagykövet szerint Németország ugyanolyan felelősséggel tartozik Ukrajnának, mint Izraelnek a második világháborúban elkövetett tettei miatt, és sürgette Berlint, hogy “aktívabban dolgozzon” Kijev azon reményein, hogy csatlakozhasson az EU-ba és a NATO-ba.

A német miniszteri kabinet azonban később reagált Melnik arra a kérésére, hogy Berlin fegyvereket szállítson Kijevnek. A kabinet közleményben tudatta, hogy a katonai erő alkalmazása nem fog segíteni az ukrajnai konfliktus megoldásában, és minden felet “politikai-diplomáciai” megoldás megtalálására szólított fel.

Az ukrán nagykövet nyilatkozatai a nyugati vezetők azon aggodalmainak közepette hangzottak el, amely szerint Moszkva teljes körű inváziót tervezhet Ukrajna ellen. Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azonban többször is visszautasította az állításokat, “alaptalannak” és a “hisztériakeltésnek” minősítve azokat.

A múlt hónap végén Berlin új külügyminisztere, Annalena Baerbock a DPA német hírügynökségnek azt mondta, hogy “a további katonai eszkaláció nem fog nagyobb biztonságot nyújtani Ukrajnának”, amikor arról kérdezték, hogy az ország tervezi-e nagy mennyiségű fegyver eladását a volt szovjet köztársaságnak.

Decemberben a Bild című német bulvárlap azt állította, hogy Angela Merkel volt kancellár a NATO-n belül az ország vétójogát használta fel arra, hogy megakadályozza az Egyesült Államok vezette katonai blokkot abban, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A jelentés nem sokkal azután jelent meg, hogy Melnik azt mondta, hogy Kijevnek nem szabad arra számítania, hogy Németország új vezetője, Olaf Scholz alatt is kap majd fegyvereket Berlintől.

“Ez nagyon kiábrándító, mert most jött el számunkra az igazság pillanata, eljött az idő, hogy megértsük, ki az igazi barát, nemcsak szavakban, hanem tettekben is” – mondta a ZN online kiadványnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó