2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Putyin elleni szankciók esetén Oroszország megszakítja kapcsolatait az USA-val

Ha az Egyesült Államok személyi szankciókat vezet be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, az egyenértékű lenne azzal, hogy Washington úgy dönt, teljesen megszakítja a kapcsolatokat Moszkvával – közölte a Kreml.

A Joe Biden amerikai elnök demokrata párti szenátorainak egy csoportja terjesztette elő azt a szankciótervezetet, amelyből kiderült, hogy az Putyinra vonatkozó közvetlen korlátozásokat és az orosz bankok megbénítását célzó intézkedéseket is tartalmaz.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivőjel a témával kapcsolatban elmondta: “Moszkva egyelőre nem tervezi, hogy bármire is reagáljon, mert még reménykedni akarunk abban, hogy a józan ész győzedelmeskedik”.

“Az államfő vagy az Oroszország vezetője elleni szankciók bevezetése olyan, minden határt túllépő intézkedés, amely a kapcsolatok megszakításához hasonlítható. Mire készül Oroszország? Oroszország mindig készen áll és mindig azt teszi, ami országunk érdekeit szolgálja” – hangoztatta Peszkov.

A javasolt intézkedések célja, hogy elrettentőleg hassanak egy esetleges ukrajnai orosz invázióval szemben. A nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy 100 ezer katonát vezényelt a határra, amiből azt feltételezik, hogy a közeljövőben katonai betörést terveznek. A Kreml visszautasított minden vádat, miszerint konfliktusra törekedne, és kijelentette, hogy joga van saját területén belül oda mozgatni a hadseregét, ahová csak akarja.

A törvénytervezet Kijevnek szánt 500 millió dolláros biztonsági segélyt is tartalmaz, valamint szankciókat Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és más kormánytagok ellen.

“Putyinnak nem kell, hogy összeomoljon az egész gazdasága, és az sem, hogy feláldozza saját népe életét egy hiábavaló kísérletben, hogy átírja Európa térképét” – mondta szerdán Robert Menendez demokrata szenátor, aki szerint ez üzenet lenne a Kremlnek, hogy a háború egy elhibázott lépés lenne.

Washington a lehetséges intézkedések kidolgozását ugyanarra a hétre időzítette, amikor orosz diplomaták amerikai kollégáikkal Genfben találkoztak, ahol megvitatták a Moszkva által tavaly előterjesztett, európai biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokat.

A javaslatok között szerepel a NATO-bővítés tilalma, a rakéták elhelyezésének korlátozása, valamint a NATO-csapatoknak a volt Varsói Szerződés országainak területén való állomásoztatásának megszüntetése.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...