2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Putyin elleni szankciók esetén Oroszország megszakítja kapcsolatait az USA-val

Ha az Egyesült Államok személyi szankciókat vezet be Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, az egyenértékű lenne azzal, hogy Washington úgy dönt, teljesen megszakítja a kapcsolatokat Moszkvával – közölte a Kreml.

A Joe Biden amerikai elnök demokrata párti szenátorainak egy csoportja terjesztette elő azt a szankciótervezetet, amelyből kiderült, hogy az Putyinra vonatkozó közvetlen korlátozásokat és az orosz bankok megbénítását célzó intézkedéseket is tartalmaz.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivőjel a témával kapcsolatban elmondta: “Moszkva egyelőre nem tervezi, hogy bármire is reagáljon, mert még reménykedni akarunk abban, hogy a józan ész győzedelmeskedik”.

“Az államfő vagy az Oroszország vezetője elleni szankciók bevezetése olyan, minden határt túllépő intézkedés, amely a kapcsolatok megszakításához hasonlítható. Mire készül Oroszország? Oroszország mindig készen áll és mindig azt teszi, ami országunk érdekeit szolgálja” – hangoztatta Peszkov.

A javasolt intézkedések célja, hogy elrettentőleg hassanak egy esetleges ukrajnai orosz invázióval szemben. A nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy 100 ezer katonát vezényelt a határra, amiből azt feltételezik, hogy a közeljövőben katonai betörést terveznek. A Kreml visszautasított minden vádat, miszerint konfliktusra törekedne, és kijelentette, hogy joga van saját területén belül oda mozgatni a hadseregét, ahová csak akarja.

A törvénytervezet Kijevnek szánt 500 millió dolláros biztonsági segélyt is tartalmaz, valamint szankciókat Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és más kormánytagok ellen.

“Putyinnak nem kell, hogy összeomoljon az egész gazdasága, és az sem, hogy feláldozza saját népe életét egy hiábavaló kísérletben, hogy átírja Európa térképét” – mondta szerdán Robert Menendez demokrata szenátor, aki szerint ez üzenet lenne a Kremlnek, hogy a háború egy elhibázott lépés lenne.

Washington a lehetséges intézkedések kidolgozását ugyanarra a hétre időzítette, amikor orosz diplomaták amerikai kollégáikkal Genfben találkoztak, ahol megvitatták a Moszkva által tavaly előterjesztett, európai biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokat.

A javaslatok között szerepel a NATO-bővítés tilalma, a rakéták elhelyezésének korlátozása, valamint a NATO-csapatoknak a volt Varsói Szerződés országainak területén való állomásoztatásának megszüntetése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó