2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Az USA-nak készülnie kell a háborúra Oroszországgal – Evelyn Farkas

Az Egyesült Államoknak fel kell készülnie a háborúra Oroszországgal  – figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium egykori tisztviselője, aki szerint Washington kénytelen lehet katonailag beavatkozni, ha Moszkva úgy dönt, hogy a közeljövőben inváziót indít Ukrajna ellen.

A magyar származású Evelyn Farkas, aki 2012-15 között volt az amerikai védelmi minisztérium Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára, a Defense One című lapban kedden közzétett véleménycikkében azt állította, hogy valószínűbb egy közelgő orosz invázió Ukrajna ellen, mint az, hogy nem lesz.

Az Obama-kormányzat egykori tisztviselője azt állítja, hogy a Moszkva és Washington között ezen a héten zajló diplomáciai tárgyalások valószínűleg kudarcot vallanak, és hogy az Egyesült Államoknak már most fel kellene készülnie a háborúra Oroszországgal.

George W. Bush volt elnök szavai is visszaköszönnek az írásban, amelyekkel Bush a 2003-ban Irakba betörő nemzeteket jellemezte. Farkas felszólította az Egyesült Államokat, hogy állítsa fel “a készségesek nemzetközi koalícióját” Vlagyimir Putyin orosz elnök elrettentésére, “és ha szükséges, készüljön fel a háborúra”.

Farkas szerint Oroszország nem tartja be a nemzetközi jogot, és felbátorították a közelmúltbeli tömegtüntetések Kazahsztánban, a szomszédos egykori szovjet köztársaságban, amellyel Moszkva szoros kapcsolatokat ápol. Mindez – állítása szerint – minden eddiginél valószínűbbé teszi, hogy Putyin Ukrajna lerohanását tervezi.

“Ha ismét Oroszország győzedelmeskedik” – figyelmeztetett – “akkor nem csak Ukrajna miatt, hanem a globális rend jövője miatt is válságban maradunk, amely messze túlmutat az ország határain”. Ha Putyin fékezhetetlenül marad, akkor gyorsan lépni fog, elragad némi területet, megszilárdítja hasznát és célba veszi a következő szatellitállamot abban a hosszú játszmában, hogy visszaállítsa az 1991 előtti határokat: azt a földrajzi befolyási övezetet, amelyet szerinte igazságtalanul elvettek a Nagy-Oroszországtól”.

Farkas cikke akkor jelent meg, amikor az Egyesült Államok és Oroszország magas rangú diplomatái a héten Genfben találkoznak, hogy megvitassák azokat a biztonsági javaslatokat, amelyeket Moszkva decemberben juttatott el Washingtonba. A Kreml írásos garanciákat kért arra, hogy a NATO, az Egyesült Államok vezette katonai blokk nem terjeszkedik tovább Ukrajnába és Grúziába, két olyan országba, amelyek szomszédosak Oroszországgal. Amerikai tisztviselők eközben aggodalmukat fejezték ki az Ukrajna közelében állítólagosan összevont orosz csapatok miatt, és kijelentették, hogy nem tesznek ígéreteket a NATO-tagsággal kapcsolatban.

A látszólagos patthelyzet ellenére mindkét fél tisztviselői jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni, amíg van rá lehetőségük. Oroszország többször is tagadta, hogy bármilyen agresszív szándéka lenne Ukrajnával szemben, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy fegyverekkel és katonai támogatással szítja a feszültséget Kijevvel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...