2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

Berlin arra kényszerítette az egyik uniós műholdas TV szolgáltatót, hogy távolítsa el az RT német csatornáját

Az európai Eutelsat műholdas TV szolgáltató Berlin nyomására eltávolította platformjáról a 24 órás német nyelvű RT DE csatornát – írja a televízió weboldalán. Az RT törvénytelennek nevezte a lépést.

A német médiahatóság, a MABB (Medienanstalt Berlin-Brandenburg) arra kényszerítette az európai Eutelsat szolgáltatót, hogy szerdán távolítsa el a 9B műholdjáról az RT új, moszkvai székhelyű RT DE német nyelvű csatorna adását, egy héttel az indulása után.

“Nem helyénvaló, hogy a német szabályozó hatóság, a MABB túllépve a hatáskörét, és figyelmen kívül hagyva a határokon átnyúló televíziózásról szóló európai egyezményt arra kényszeríti az Eutelsatot, hogy távolítsa el az RT DE-t, kizárólag a német szabályozó hatóság megalapozatlan és tényszerűen hibás állításai miatt” – közölte az RT sajtószolgálata.

“Úgy véljük, hogy ez jogellenes nyomásgyakorlásnak minősül, és bízunk abban, hogy ezt az intézkedést a bíróságok orvosolni fogják. Minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget meg fogunk keresni a német szabályozó hatósággal szemben, közönségünk pedig továbbra is hozzáférhet tartalmainkhoz több platformon és online” – közölték.

Az Eutelsat Közép- és Kelet-Európát fedi le, különösen népszerű a németek körében. A párizsi székhelyű vállalat közölte, hogy Berlin és az audiovizuális médiaszolgáltatások európai szabályozói csoportjának felszólítása után cselekedett, amely ragaszkodott ahhoz, hogy az RT DE adását korlátozni kell.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28346″]

A MABB fenntartja, hogy az RT DE-nek német engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy a csatorna élőben sugározhassa a de.rt.com weboldalon. A szabályozó szerint az RT-nek december 30-ig kell magyarázatot adnia arra, hogy miért működik megfelelő engedély nélkül Németországban.

Az RT következetesen tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el, rámutatva, hogy – bár a csatorna német nyelvű – az RT DE-t Moszkvából az ANO TV-Novostyi vállalat sugározza. A csatorna mintegy 400 fős személyzetének nagy része szintén az orosz fővárosban dolgozik, a németországi székhelyű RT DE Productions pedig csak az ANO TV-Novostyi megrendelésére készít tartalmakat.

Az RT DE adását Szerbiából sugározzák. A csatorna 2021. december 6-án kapott műsorszórási engedélyt, amely 2029-ig érvényes.

Bár Szerbia nem tagja az EU-nak, Belgrád és Berlin egyaránt aláírta a Határokon Átnyúló Televíziózás Európai Egyezményét (ECTT). Németország 1991-ben ratifikálta a szerződést, Szerbia pedig 2010 óta részese az egyezménynek.

Az ECTT 4. cikke kimondja, hogy a felek “biztosítják a vétel szabadságát, és nem korlátozzák területükön az ezen egyezmény feltételeinek megfelelő műsorszolgáltatások továbbközvetítését”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...