2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Oroszország határozott választ ad az RT France számláinak zárolására

Moszkva elkerülhetetlenül válaszolni fog Párizs azon döntésére, hogy befagyasztotta az RT hírtelevízió francia nyelvű csatornájának, az RT France számláit – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. Az ellenséges lépést Párizs a múlt héten hozta meg, a legutóbbi, az egész EU-ra kiterjedő oroszellenes szankciócsomag keretében.

“Ismét a nyugati elitek szemérmetlen viselkedését látjuk, akik minden eszközzel megpróbálják elvágni az országuk népét az alternatív nézőpontoktól, arra kényszeríteni őket, hogy csak a Washington és Brüsszel által sugárzott információkat fogyasszák végső igazságként” – mondta nyilatkozatában Marija Zaharova, a külügyi tárca szóvivője.

Szerinte Párizs – és a Nyugat egésze – viselkedése az “igazságtól való félelemből” fakad, aminek eredményeként “megszállottan be akarnak tiltani, kitörölni és eltörölni mindent, ami orosz”, beleértve az ország médiáját is.

Moszkva határozott választ készül adni az RT France bankszámlájának befagyasztására – tette hozzá, anélkül, hogy további részleteket közölt volna a tervezett megtorló intézkedésekről.

“Ahogy mi mondjuk: Amit vetsz, azt aratod. A francia médiával szembeni határozott megtorlás elkerülhetetlenül bekövetkezik” – figyelmeztetett Zaharova.

Az RT német nyelvű csatornáját 2022 február elején tiltották be a német szabályozó hatóságok. Moszkva akkor úgy reagált, hogy visszavonta a Deutsche Welle német állami műsorszolgáltató sajtóakkreditációját, valamint a hálózatot “külföldi ügynökként” jegyezte be, ami gyakorlatilag az orosz törvények szerinti általános működési tilalmat jelent.

Az RT francia leányvállalatát a múlt héten érte a számla befagyasztása, Párizs azt állította, hogy a lépést a legutóbbi uniós szankciókkal összhangban tették. A szankciócsomagot – amely a kilencedik, amelyet Moszkvával szemben az ukrajnai orosz katonai művelet tavaly februári megindítása után vezettek be – a múlt hónapban jelentette be az EU. Egyebek mellett feketelistára tette az RT anyavállalatát, a TV-Novosztyit, valamint számos hazai orosz médiumot.

A fiókbefagyasztás miatt az RT France minden bizonnyal bezárásra kényszerül, jelentette be a hétvégén a csatorna igazgatója, Kszenyija Fedorova. A lépés miatt a csatorna nem tudta kifizetni a munkatársait. “Öt évnyi zaklatás után a hatalmon lévő hatóságok elérték céljukat: az RT France bezárását” – mondta Fedorova.

Az évek során az RT France többször is célkeresztbe került a francia és az uniós hatóságok által különböző ürügyekkel, végül tavaly nyáron teljesen eltiltották a műsorszolgáltatásától a blokkon belül. A csatorna azonban folytatta online sugárzását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...