2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Ukrajna szerint Oroszország atomcsapást tervez ellene

Ukrajna egyik magas rangú politikusa azt állította, hogy az Oroszországból érkező jelek arra utalnak, hogy Moszkva egy teljes körű nukleáris támadást tervezhet a kelet-európai szomszédja ellen.

Egy szerdai konferencián Ruszlan Stefancsuk, az ukrána parlament (Verhovna Rada) elnöke megjegyezte, hogy “1991-ben Ukrajna rendelkezett a világ harmadik legnagyobb nukleáris kapacitásával”, utalva a Szovjetunió összeomlásából örökölt robbanófej-arzenáljára.

Elmondta, hogy Kijev “önként lemondott erről, hogy néhány évvel később ne legyen nukleáris fegyverzettel rendelkező állam”. A politikus azonban azt is hozzátette, hogy Oroszország, amely “ennek a leszerelésnek a kezese volt, arra utal, hogy ha folytatjuk demokratikus fejlődésünket, akár atomcsapást is indíthat ellenünk”.

Stefancsuk megjegyzései a nyugati vezetők és a kijevi hírszerzés azon aggodalmainak közepette hangzottak el, amely szerint Moszkva teljes körű offenzívát tervez Ukrajna ellen. A Kreml azonban többször tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország invázióra készülve vonultat fel csapatokat a közös határszakasz mentén.

Ehelyett Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjait, hogy jelentős mennyiségű fegyvert szállítanak Oroszország határához, és azt állította, hogy a nyugati államok provokációkra bátorítják Kijev tisztviselőit, amelyek totális konfliktusba torkollhatnak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28243″]

A múlt hónapban Szergej Lavrov külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajnában “egyre több katonai erőt és felszerelést halmoznak fel a Donbassz közelében a demarkációs vonalon, amelyet egyre több nyugati kiképző támogat”. Figyelmeztetett, hogy ha ezek az államok nem tudják visszatartani Kijevet, sőt, valójában felbátorítják, akkor Moszkva “minden szükséges lépést megtesz a biztonságunk garantálása érdekében”.

Korábban még novemberben Lavrov arra figyelmeztetett, hogy aggasztó fejleményt jelentenek azok az hírek, amelyek szerint a kijevi csapatok amerikai gyártmányú Javelin rakétavetőket vetettek be a Donbasszban.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...