2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Borrell: az orosz média betiltása csak a véleménynyilvánítás szabadságát védi

Az EU orosz média elleni keresztes hadjárata nem a szólásszabadság korlátozására irányul, hanem valójában az ellenkező célt követi – jelentette ki kedden Josep Borrell, az unió vezető diplomatája.

Borrell egy, a külföldi dezinformációra adott uniós válaszlépésekről szóló konferencián felszólalva azt mondta, hogy az orosz médiát sújtó szankciók “gyakorlatilag megtiltották a működésüket” az EU-n belül.

“Ezzel nem a véleménynyilvánítás szabadságát támadjuk, csak a véleménynyilvánítás szabadságát védjük” – érvelt.

Borrell azt is megjegyezte, hogy az EU igyekszik támogatni azokat a médiaszervezeteket, amelyeket Oroszország külföldi ügynöknek minősített, amely megjelölés azt jelenti, hogy egy szervezetet vagy külföldről finanszíroznak, vagy külföldi befolyás alatt áll.

“Amit mondok, az nem csak retorika. Nem mehetek bele a részletekbe, de higgyék el, hogy megpróbáljuk őket támogatni a gyakorlatban” – mondta, hozzátéve, hogy nem mondja meg, hogyan, hogy ne tegyen nekik rossz szívességet.

Az EU médiapolitikájának védelmében Borrell azt állította, hogy Oroszország a manipulációt és a beavatkozást kulcsfontosságú eszközként használja az ukrajnai konfliktusban. Ennek fényében a diplomata elmondta, hogy az EU elindítja az Információmegosztó és Elemző Központ nevű platformot a valótlanságok elleni küzdelem érdekében.

“Meg kell értenünk, hogyan szerveződnek ezek a dezinformációs kampányok … hogy azonosítani tudjuk a manipuláció szereplőit” – hangsúlyozta.

Borrell megjegyzéseit kommentálva Marija Zaharova kijelentette, hogy Moszkva korábban a média visszaszorítását “a liberális diktatúra megnyilvánulásának” tekintette. Ám ahogy a diplomata legutóbbi beszédében leírta ezeket a politikákat, azok “friss színekkel, a megtévesztés árnyalatával csillognak” – tette hozzá.

Az elmúlt években az EU kampányt indított az orosz média ellen, amely csak fokozódott, amikor Moszkva 2022 februárjában katonai műveletet indított Ukrajnában. Márciusban az EU felfüggesztette a Szputnyik és az RT hírtelebízó műsorszolgáltató tevékenységét, és a feketelistára került csatornák száma a következő hónapokban csak nőtt, amikor a blokk újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó