2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Zelenszkij: nem zártam be az ajtót, de csak egy másik Oroszországgal tárgyalok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a CNN-nek azt mondta, hogy nem mondott le az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokról. Míg Moszkva azt kommunikálta, hogy mindig nyitott a tárgyalásokra, Zelenszkij álláspontja a tárgyalásokról a konfliktus kezdete óta többször is változott. Lapértesülések szerint ismét amerikai nyomásra változtatott véleményén.

“Nem zártam be az ajtót” – mondta az amerikai csatornának.

“Azt mondtam, hogy készek lennénk tárgyalni Oroszországgal, de egy másik Oroszországgal. Egy olyan Oroszországgal, amely valóban kész a békére. Olyannal, amelyik kész elismerni, hogy ők megszállók”.

“Mindent vissza kell adniuk” – folytatta, látszólag utalva arra a többször hangoztatott követelésére, hogy Oroszország mondjon le a Krím területéről, amely 2014-ben az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás mellett szavazott, valamint a túlnyomórészt orosz ajkú Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje régiókról, amelyek a szeptemberi népszavazások nyomán csatlakoztak Oroszországhoz.

Zelenszkij emellett ismételten kinyilvánította a NATO-szövetséghez való csatlakozás szándékát, amit Oroszország nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem fogadna el.

A hét elején Zelenszkij felszólította a világ vezetőit, hogy “kényszerítsék Oroszországot valódi béketárgyalásokra”, majd egy listát állított fel a feltételekről, többek között a Kijev által követelt területek visszaadását és pénzügyi jóvátételt Moszkvától.

Korábban Zelenszkij azt mondta, hogy területi céljai elérésének egyetlen módja az lehet, ha Oroszországot a csatatéren legyőzi. Az ukrán vezető ezután októberben rendeletet írt alá, amely megtiltott mindenféle tárgyalást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kijev a konfliktus kezdeti napjaiban más irányvonalat képviselt, márciusban egy tárgyalócsoportot küldött Isztambulba, hogy tárgyaljon Oroszországgal a rendezésről.

Ukrajna hirtelen visszalépett ezektől a tárgyalásoktól, állítólag Boris Johnson volt brit miniszterelnök erőfeszítéseinek köszönhetően. A jövőbeni tárgyalások egyedül Ukrajnával nem valószínű, hogy sikerrel járnak, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a múlt hónapban, mivel a két ország közötti bármilyen megállapodást “azonnal felmondanának a Nyugat utasítására”.

Moszkva álláspontja az Ukrajnával folytatott tárgyalásokról változatlan – közölte szerdán Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő. “Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, soha nem utasítottuk el őket, készek vagyunk a tárgyalások lefolytatására” – mondta újságíróknak.

Az Egyesült Államok hivatalos álláspontja az, hogy fegyverrel támogatja Ukrajnát “addig, amíg szükséges”, és hogy Zelenszkij majd eldönti, mikor van itt az ideje a tárgyalásoknak.

Mivel azonban az ukrán hadsereg támogatásának költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak, az USA csendben nyomást gyakorol Zelenszkijre, hogy jelezze tárgyalási hajlandóságát – jelentette szerdán az NBC News, korábban pedig a Washington Post. Mindkét lap kiemelte, hogy az Egyesült Államok nem akar valódi béketárgyalásokat, csak szeretnék megnyugtatni a partnereket, hogy tovább támogassák fegyverekkel a kijevi rezsimet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...