2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

WaPo: az USA sürgette Zelenszkijt, hogy mutasson nyitottságot a tárgyalásokra

Joe Biden amerikai elnök kormánya bizalmasan sürgeti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy mutasson nyitottságot a tárgyalásokra Oroszországgal – jelentette szombaton a Washington Post (WaPo) meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A források szerint a követeléseknek nem az a célja, hogy Ukrajnát a tárgyalóasztalhoz szorítsák, hanem azt akarják biztosítani, hogy “nemzetközi támogatói szemében megőrizze erkölcsi szintjét”.

A lap szerint ez “egy kiszámított kísérlet arra, hogy a kijevi kormány biztosítsa a többi nemzet támogatását, amelyeknek választópolgárai óvakodnak attól, hogy hosszú éveken át szítsák háborút”. Emellett az Egyesült Államok azt követeli, hogy Zelenszkij utasítsa vissza a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács azon döntését törvényerőre emelő rendeletet, amely szerint nem folytat tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A cikk szerint az ilyen felhívások jól mutatják, hogy mennyire bonyolulttá vált a Biden-kormányzat Ukrajnával kapcsolatos álláspontja, mivel az amerikai tisztviselők nyilvánosan kijelentik, hogy támogatják Kijevet, “ameddig csak szükséges”.

A washingtoni kormányzat a lap szerint úgy véli, hogy Oroszországnak állítólag nincs kedve komoly tárgyalásokhoz, de elismeri, hogy Zelenszkij elutasítása a párbeszédre való hajlandósággal aggodalmat kelt néhány európai, afrikai és latin-amerikai országban, amelyeknek magas élelmiszer- és üzemanyagárakkal kell szembenézniük.

“Az Ukrajna-fáradtság valós dolog néhány partnerünk számára” – mondta az egyik forrás.

Amerikai tisztviselők szerint Zelenszkij valószínűleg beleegyezik a tárgyalásokba, és végül engedményeket tesz. Úgy vélik, hogy Kijev “megpróbál minél több katonai előnyre szert tenni, mielőtt beköszönt a tél, amikor talán lesz egy ablak a diplomáciára”. A Fehér Ház és a külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójának megkeresésére, hogy megerősítse az információt.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov korábban azt mondta, hogy az orosz vezetés továbbra is kész tárgyalásokat folytatni Ukrajnáról. Azt mondta, hogy Oroszország kész meghallgatni nyugati kollégáit, ha azok felajánlják, hogy Moszkva érdekeit figyelembe véve beszélgetést szerveznek a feszültségek enyhítéséről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is azt mondta, hogy az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat elsősorban Washingtonnal kellene folytatni, mivel Kijev “külső utasításra” cselekszik.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet indított Ukrajnában, miután a Donbassz köztársaságok vezetői segítséget kértek tőle. Ezt követően az Egyesült Államok, az EU, az Egyesült Királyság, valamint számos más ország szankciókat vezetett be orosz magánszemélyek és jogi személyek ellen. Emellett a nyugati országok ebben a szakaszban több milliárd dollár értékben kezdtek fegyvereket és katonai felszereléseket szállítani Kijevnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...