2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kijev betiltotta az orosz nyelvet az óvodákban és iskolákban is

A kijevi városi tanács képviselői úgy döntöttek, hogy teljesen kizárják az orosz nyelvet a fővárosi óvodai és általános középfokú oktatási intézmények tantervéből, “nemzetbiztonsági kérdésnek” nevezve az intézkedést.

Az elmúlt években Ukrajnában tömegesen betiltották az orosz nyelv használatát, és a hatóságok ezt törvénybe iktatták. Tarasz Kremin, az ukrán állam nyelvi biztosa azt javasolta, hogy szeptember 1-jétől az ukrán iskolákban az orosz nyelvórákat más tantárgyakkal helyettesítsék.

“Az orosz nyelv teljesen ki lesz zárva a fővárosi önkormányzati óvodai és általános középfokú oktatási intézmények tantervéből. Ezt a határozatot november 10-én, a kijevi városi tanács második ülésének plenáris ülésén fogadták el. A határozattervezet olyan szervezeti és jogi intézkedések végrehajtását irányozza elő, amelyek célja a csoportok és osztályok átállítása az orosz nyelvről az államnyelvre” – olvasható a közleményben.

Vagyim Vaszilcsuk, a Kijevi Városi Államigazgatás tagja, az oktatási és tudományos, családügyi, ifjúsági és sportügyi állandó bizottság elnöke szerint nem célszerű és helytelen az oktatási folyamatot és az orosz nyelv tanulását az Oroszországi Föderációval fennálló konfliktus körülményei között folytatni. Megjegyezte, hogy a konfliktus során a nyelv is számít – “ez nemzetbiztonsági kérdés”. A kijevi parlamenti képviselők szerint az elfogadott intézkedéssel elkerülhető a feszültség fokozódása a társadalomban.

Olekszij Danyilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint az orosz nyelvnek teljesen el kell tűnnie Ukrajnából.

Danyilov szerint az orosz ajkú ukránokkal való kölcsönös megértés szükségességéről szóló narratíva nagyon veszélyes az államra nézve. Ugyanakkor úgy véli, hogy az ukrán mellett az angol nyelv kötelező oktatását javasolja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...