2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Videó: az USA provokatív sarkvidéki rakétakísérletet hajtott végre Oroszország közelében

Az amerikai hadsereg szerdán az Északi-sarkkör felett tesztelt egy kísérleti cirkálórakéta-indító rendszert. A tesztet irányító parancsnok szándékosan “provokatív” lépésnek nevezte azt, amelynek célja Oroszország elrettentése.

A művelet során egy nagy hatótávolságú cirkálórakétát dobtak le egy különleges műveleti C-130-as szállító repülőgép hátuljáról, az ejtőernyők pedig lelassították az ereszkedést, amíg a rakétamotor a célpont felé nem lőtte. A hadsereg által “Rapid Dragon”-nak nevezett telepítési rendszert az amerikai légierő fejlesztette ki, és a szerdai volt az első bemutatója Európában.

A norvégiai Andoya űrrepülőtér kiválasztása szándékos volt. A sarkkörtől mintegy két fokkal északra fekvő lőtér egy Oroszország számára katonai és gazdasági szempontból fontos régió nyugati szélén helyezkedik el.

A teszt “Oroszország hatótávolságán belülre helyezi ezt a dolgot. Szándékosan próbálunk provokatívak lenni anélkül, hogy eszkalálódnánk” – mondta a műveletet vezető Lawrence Melnicoff alezredes az amerikai hadsereg Stripes nevű kiadványának.

“Megpróbáljuk elrettenteni az orosz agressziót, [és] az expanzív viselkedést azáltal, hogy megmutatjuk a [NATO] szövetségesek fokozott képességeit”.

A sarkvidéki partvidék mintegy 50%-a orosz terület, és Moszkva rendszeresen gyakorolja csapatait a fagypont alatti hadviselésben. Oroszország stratégiai bombázókat tart bázisokon a Kola-félszigeten, a szerdai teszteléstől alig több mint 500 km-re keletre.

Moszkva októberben szintén tesztelte a nukleáris képességű Jars interkontinentális ballisztikus rakétáját a tőle délkeletre fekvő Arhangelszk űrrepülőtéren, egy hónappal korábban pedig éleslövészetet tartott hajóelhárító rakétákkal északkeletének legtávolabbi részein.

Washington úgy véli, hogy Oroszország veszélyezteti befolyását az Északi-sarkvidéken. Az Egyesült Államok múlt hónapban közzétett, tíz évre szóló, az Északi-sarkvidékre vonatkozó nemzeti stratégiája “gyakorlatilag lehetetlennek” tartja a Moszkvával való együttműködést a sarkvidéki régióban, és az amerikai katonai jelenlét növelésére szólít fel az Északi-sarkkör felett.

Az év elején azonban az orosz Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős miniszter, Alekszej Csekunkov azt mondta, hogy “a nyugati országok az Északi-sarkvidéket egy újabb csatatérré kívánják változtatni”, míg Oroszország számára ez “az együttműködés terepe”.

A RIA Novosztyinak nyilatkozva júniusban Csekunkov azt állította, hogy az Északi-sarkvidék felosztására irányuló kísérletek veszélyesek és rövidlátóak, valamint ellentmondanak a globális biztonság érdekeinek is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.