2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Zaharova: Moszkva álláspontja változatlan az Ukrajnával folytatott tárgyalásokról

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva álláspontja változatlan az Ukrajnával folytatott tárgyalásokról. Ezt egy német tisztviselő állításaira reagálva mondta, aki nemrég azt állította, hogy Moszkva nincs felkészülve a tárgyalásokra.

“Továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, soha nem utasítottuk el őket, készek vagyunk a tárgyalások lefolytatására, természetesen figyelembe véve a jelen pillanatban kialakuló realitásokat” – mondta Zaharova egy szerdai moszkvai tájékoztatón.

A szóvivő a továbbiakban azzal vádolta a német kormányt, hogy nem használja a Kijevre gyakorolt befolyását az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus békés rendezésére.

“Ahelyett, hogy a kijevi rezsimre gyakorolt befolyását használná, a német fél saját törvényeivel és rendeleteivel ellentétben, amelyek tiltják a halálos fegyverek válságövezetekbe és fegyveres konfliktusövezetekbe történő exportját, továbbra is különböző fegyverrendszerekkel pumpálja a kijevi rezsimet, ezzel arra bátorítva azt, hogy mindenáron folytassa az ellenségeskedést” – mondta Zaharova.

Moszkva válasza azután hangzott el, hogy a német szövetségi kormány egyik helyettes szóvivője, Christiane Hoffmann hétfőn kijelentette: Berlin “nem lát elégséges tárgyalási készséget Oroszország részéről”.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a világhatalmakat, hogy “kényszerítsék Oroszországot valódi béketárgyalásokra”, és felajánlotta saját feltételrendszerét a tárgyalások újrafelvételéhez, beleértve Ukrajna területi integritásának helyreállítását és a konfliktus által okozott összes kár megtérítését.

A múlt héten több médium is arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők titokban nyomást gyakoroltak Ukrajnára, hogy mutasson hajlandóságot a Moszkvával való párbeszédre. A Washington Post forrásai szerint azonban ez nem valódi tárgyalások elérését célozta, hanem a külföldi támogatóknak a konfliktus elhúzódásával kapcsolatos aggodalmainak enyhítését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...