2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Ukrajna közölte, hogy év végéig bevonul a Krím félszigetre

Az ukrán hadsereg az év végéig fordulatot hoz az Oroszországgal folytatott konfliktusban, és bevonul a Krímbe – jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének vezetője.

A harctéri helyzet Kijev javára fog változni augusztustól, amikor a Nyugat által szállított új fegyverek megérkeznek az ukrán egységekhez – mondta Budanov az Ukrajinszka Pravda című napilapnak kedden.

“Ez fogja előidézni a fordulatot, mert most katasztrofálisan hiányoznak a nehézfegyverek” – mondta.

“Oroszországnak 12 hónapnyi erőforrása van egy teljes körű háborúra”, és ezután a Kijev és Moszkva közötti konfliktus “a megszállt területeink visszaadásával” ér véget – állította a hírszerzés vezetője.

Arra a kérdésre, hogy ezek a “megszállt területek” magukban foglalják-e a Krímet is, amely egy 2014-es népszavazáson elsöprő többséggel szavazott arra, hogy elváljon Ukrajnától és csatlakozzon Oroszországhoz, Budanov azt válaszolta, hogy “az év végéig be kell lépnünk legalább a Krím területére”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki szintén kedden szólalt fel, teljesen más előrejelzéseket osztott meg az ukrajnai helyzet várható fejleményekről.

“A Nyugat által a kijevi rezsimnek nyújtott nagyarányú katonai segítség és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás ellenére folytatjuk a különleges katonai műveletet, amíg annak minden célja teljesül” – mondta.

Oroszország február végén indított offenzívát Ukrajna ellen, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...