2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Ukrajna közölte, hogy év végéig bevonul a Krím félszigetre

Az ukrán hadsereg az év végéig fordulatot hoz az Oroszországgal folytatott konfliktusban, és bevonul a Krímbe – jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének vezetője.

A harctéri helyzet Kijev javára fog változni augusztustól, amikor a Nyugat által szállított új fegyverek megérkeznek az ukrán egységekhez – mondta Budanov az Ukrajinszka Pravda című napilapnak kedden.

“Ez fogja előidézni a fordulatot, mert most katasztrofálisan hiányoznak a nehézfegyverek” – mondta.

“Oroszországnak 12 hónapnyi erőforrása van egy teljes körű háborúra”, és ezután a Kijev és Moszkva közötti konfliktus “a megszállt területeink visszaadásával” ér véget – állította a hírszerzés vezetője.

Arra a kérdésre, hogy ezek a “megszállt területek” magukban foglalják-e a Krímet is, amely egy 2014-es népszavazáson elsöprő többséggel szavazott arra, hogy elváljon Ukrajnától és csatlakozzon Oroszországhoz, Budanov azt válaszolta, hogy “az év végéig be kell lépnünk legalább a Krím területére”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki szintén kedden szólalt fel, teljesen más előrejelzéseket osztott meg az ukrajnai helyzet várható fejleményekről.

“A Nyugat által a kijevi rezsimnek nyújtott nagyarányú katonai segítség és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás ellenére folytatjuk a különleges katonai műveletet, amíg annak minden célja teljesül” – mondta.

Oroszország február végén indított offenzívát Ukrajna ellen, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS