2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Az USA elismeri, hogy nem tudja gyorsan megszakítani az indiai-orosz kapcsolatokat

Washington nem hiszi, hogy gyorsan meg tudja szakítani India és Oroszország évtizedes kétoldalú kapcsolatait – mondta Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Egy keddi tájékoztató során Price-t arról kérdezték, hogy azok a csoportok, amelyekben Washington és Újdelhi közösen vesz részt – köztük az USA, India, Ausztria és Japán négyoldalú biztonsági párbeszéd (Quad), amely aznap tartott csúcstalálkozót – miért nem adtak ki határozott nyilatkozatot Oroszország ukrajnai katonai műveletéről.

“Indiának évtizedek alatt kialakult kapcsolata van Oroszországgal”, míg az ukrajnai konfliktus mindössze három hónapja tart – reagált Price, egyértelművé téve, hogy ez nem elég hosszú idő ahhoz, hogy az indiai hatóságok megváltoztassák álláspontjukat.

“Soha nem tartottuk reálisnak vagy lehetségesnek, hogy megpróbáljuk napok, hetek vagy akár hónapok alatt átformálni vagy újratervezni azt a történelmi kapcsolatot, amelyet India Oroszországgal ápolt – és amely évtizedek alatt alakult ki -“ – mondta.

A George W. Bush-kormányzat (2001-2009) óta tett kétpárti erőfeszítések azt jelentik, hogy az Egyesült Államok most “olyan partnere lehet Indiának, amilyenek nem lehettek, amikor India és Oroszország kapcsolata a hidegháború idején kialakult” – mutatott rá a szóvivő.

A Washington és Újdelhi közötti együttműködés kiterjed a gazdaságra, a kereskedelemre és a biztonságra, és Washington “bízik abban, hogy ezek a kapcsolatok a jövőben erősödni fognak” – tette hozzá.

India vonakodott elítélni Oroszországot, amiért február végén csapatokat küldött Ukrajnába, és ellenállt annak az amerikai törekvésnek, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni kemény nemzetközi szankciókhoz. Újdelhi a konfliktus idején rekordmennyiségű orosz olajat kezdett vásárolni.

India és Oroszország továbbra is hivatalosan “különleges és kiváltságos stratégiai partnerségként” jellemzi kapcsolatát. Ezek a kapcsolatok nem csak a gazdaságra és a politikára, hanem a biztonságra is kiterjednek: amerikai kutatási becslések szerint India fegyverrendszerének 85%-a orosz vagy szovjet eredetű.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó