2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Dánia egy szimuláció során rakétacsapást mért Kalinyingrádra egy amerikai rakétával

Vlagyimir Barbin, Oroszország dániai nagykövete az amerikai fejlesztésű HIMARS szimulált indítására reagálva arra figyelmeztetett, hogy a dán-amerikai katonai tevékenység a Balti-tengeren található Bornholm szigetén azt kockáztatja, hogy Dánia legkeletibb szigete “békés menedékhelyből potenciális katonai hídfőállássá” válik.

A Defender Europe 2022 elnevezésű nagyszabású, multinacionális, amerikai irányítású közös hadgyakorlat során a Balti-tengeren található Dániához tartozó Bornholm szigetén szimulált rakétaindítást hajtottak végre, amely potenciálisan eltalálhatja az oroszországi Kalinyingrádot.

A HIMARS-rendszer, amely a dán rádió szerint egy amerikai C17-es szállító repülőgépen érkezett a szigetre, 500 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és jóval Dánia területén túli célpontokat is képes eltalálni.

A kilövés idején a Királyi Életvédők egyik zászlóalja érkezett Bornholmra, hogy megerősítse Dánia legkeletibb, 42 ezer lakosú szigetének védelmét. Thomas Lunau alezredes és zászlóaljparancsnok elmondta, hogy a cél az volt, hogy megmutassák, hogy a fegyveres erők képesek és hajlandók Bornholm katonai védelmére.

A Defender Europe idei változatát az Egyesült Államok, a NATO és katonai partnerei közötti készenlét és az együttműködés fejlesztésére tervezték, amelyen 11 európai országból, valamint az Egyesült Államokból több mint 8600 katona vesz részt.

Esben Larsen őrnagy és katonai elemző, a Dán Védelmi Akadémia munkatársa szerint a gyakorlat célja az volt, hogy megmutassa, hogy a NATO készen áll arra, hogy egy ország segítségére siessen, ha támadás érné.

Morten Bødskov dán védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Dánia “központi szerepet játszik a balti-tengeri régióban”, és odáig ment, hogy a gyakorlatot “a szolidaritás jelének” nevezte a szövetségesek között, akik látszólag “nehéz időkben állnak össze”, és jelzés Oroszországnak, hogy “Putyin nem győzhet”.

Az amerikai hadsereg egy alezredese mellett Svédország és Norvégia képviselői is jelen voltak a szimulált kilövés során. Bødskov szerint ez egy újabb “fontos üzenet” Putyin számára, amely az északi együttműködést jelzi.

Jakob Seerup hadtörténész, a Bornholm Múzeum igazgatója a szimulált kilövést “a Napfény Sziget valódi történelmi napjának nevezte”, ahogy Bornholmot Dániában szeretettel emlegetik. Hozzátette, hogy a gyakorlat “áttörést jelentett a dán biztonságpolitikában”.

“Dánia felállt egy hatalmas sörösládára, és megafonnal a kezében azt kiáltja az oroszoknak, hogy készek vagyunk megvédeni Dániát, még itt Bornholmon is” – mondta Seerup a dán rádiónak.

Oroszország tiltakozó jegyzékkel válaszolt, és dániai nagykövete, Vlagyimir Barbin arra figyelmeztetett, hogy a dán-amerikai katonai tevékenység Bornholmon azt kockáztatja, hogy Dánia balti-tengeri szigete “békés menedékből potenciális katonai hídfőállássá” válik.

1945 tavaszán a szovjet erők felszabadították a dán Bornholm szigetét a náci megszállás alól, és a német kapituláció után 11 hónapig maradtak ott. Bár dán, brit és amerikai politikusok egyaránt kételkedtek abban, hogy az oroszok jelentős diplomáciai és katonai nyomásgyakorlás nélkül kivonulnak-e a szigetről, a szovjet erők végül békésen elhagyták a szigetet.

Az elmúlt években a dán média és a dán politikusok mintha elfelejtették volna a Szovjetunió szerepét Bornholm felszabadításában, és inkább a szovjet légierő bombázására összpontosítottak, amikor a szigetet még a náci megszállás alatt állt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...