2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Újabb külföldi harcos nyilatkozott az ukrán körülményekről: húsdarálóba küldtek minket

A 30 éves Curtis két hónapot töltött Ukrajnában, miközben külföldi csapatok egységei mellett több fronton is ádáz harcokban vett részt, elviselte az orosz tüzérségi bombázásokat és tűzharcokban is részt vett – írja a brit iNews.

A brit fegyveres erők veteránja egy önkéntesekből álló szakasz tagjaként, akik közül néhányan brit gyártmányú NLAW-rakétákkal voltak felfegyverezve az orosz tankok és páncélozott járművek megsemmisítésére, a fővároshoz, Kijevhez közeli Irpinyben volt bevetésen, ahol elkeseredett harcok folytak. Egységükből két grúz harcos meghalt egy tüzérségi támadásban.

Miután a háború elején az orosz ejtőernyősök által elfoglalt Gosztomel repülőtérre vezényelték, 10 napot töltött kórházban, miután légzési nehézségekkel küzdött egy incidens után, amely két harcostársát megölte, és többeket súlyosan megbetegített.

A katonák attól tartottak, hogy az oroszok valamilyen vegyi anyaggal permetezhették le az elhagyott fegyvereiket, miután elűzték őket a légibázisról. Ezt az állítást nem ellenőrizték, de ezeket további vádak követték, miszerint Oroszország vegyi fegyvereket használt a háború során.

A berkshire-i Readingből származó Curtis, aki a múlt héten tért vissza az Egyesült Királyságba, de vissza akar menni Ukrajnába, hogy folytassa a harcot, úgy véli, hogy az általa megismert nem ukrán nemzetiségű harcosok “80 százaléka” már távozott [Ukrajnából], arra hivatkozva, hogy a fegyverek és a hírszerzés hiánya miatt “vakon mennek a hadműveletekbe”.

“Papírok nélkül küldenek ki harcolni, ami a legnagyobb problémánk. Így a családjainkat nem fogják kárpótolni, ha a legrosszabb bekövetkezik” – mondta.

“A fickók balra, jobbra és középen halnak meg feleslegesen, szükségtelen műveleteken… olyan helyeken, ahol már így is veszélyben vannak. Emberek halnak meg.”

A harcos eredetileg az ukrán idegenlégióhoz csatlakozott, miután márciusban, az inváziót követően Nagy-Britanniából oda utazott, később pedig átállt a fegyveres erők mellett harcoló egységhez.

Azt állította, hogy azok a csapatok, amelyekkel együtt harcolt Ukrajnában, elutasították a brit vagy amerikai önkéntesek taktikai tanácsait, és ehelyett “csak úgy leküldték az embereket a húsdarálóba”.

Miután belépett Ukrajnába, Curtis és a fegyveres erők más veteránjai elhagyták a lengyel határ közelében lévő katonai bázist, ahol külföldi önkénteseket szállásoltak el, akik közül sokan nem rendelkeztek katonai tapasztalattal, miután aggodalmakat fejezték ki a biztonsági ellenőrzés hiánya miatt, és attól tartottak, hogy a közösségi médiában közzétett posztok felfedik tartózkodási helyüket.

Tíz órával a távozásuk után a kiképzőközpont egy részét egy orosz rakétatámadásban megsemmisítették, több tucat ember halálát okozva.

Miután Irpinyben brit társaival, valamint grúz és svéd zsoldosokkal együtt harcolt, a mintegy 200 fős csapat egyik tagja volt, amelyet a Gosztomeli repülőtérre küldtek a tisztogatási műveletben, miután azt felszabadították az orosz csapatoktól.

“A mi embereinket azért küldték oda, hogy szerezzenek be minden használható felszerelést” – mondta. “Két srác hozzáért valamihez, az a hír járja, hogy a repülőtér alatt bunkerek vannak, és sok felszerelést és lőszert az aszfalt alatt tároltak.

“Az oroszok ott lent lehettek, és úgy gondoljuk, hogy amikor kijöttek, valamilyen vegyi csapdát hagytak hátra, és a srácok megérintették azt.

“Két fickó meghalt álmában, öten pedig elég súlyosan megbetegedéssel kerültek a kórházban. Körülbelül nyolcan vagy tízen voltunk, én magam 10 napig voltam kórházban légzési problémákkal.

“Személyesen nem voltam ott, de sok olyan felszereléshez hozzáértem, amit a srácok használtak. 24 órán belül a légzésem iszonyatosan rossz lett.”

Őt és más önkéntes harcosokat később a belorusz határhoz vezényelték, miután a légióból a fegyveres erőkhöz mentek, és azt mondták nekik, hogy készüljenek fel egy újabb orosz támadásra Kijev elfoglalására.

A fiúkat figyelmeztették, hogy orosz helikopterek légitámadására számíthatnak, és felfegyverezték őket a Belfastban gyártott NLAW rakétákkal, valamint Javelin páncéltörő fegyverekkel és Stinger légvédelmi rakétákkal.

Úgy véli azonban, hogy az embereket “értelmetlen” műveletekre küldték, amelyek a csapatok életét kockáztatták, mivel tüzérséggel lőtték őket.

“Voltak srácok, akik sisak nélkül mentek a frontvonalra” – állította. “Vakon mentünk be a műveletekbe.

“Voltak brit és amerikai különleges erők, akikkel összefutottunk. Ismerik a kockázatot, nem azért vannak ott, hogy meghaljanak, de olyan helyekre mennek, ahol nincs hírszerzés. Folyamatosan távoztak, mert elegük volt ebből.”

Curtis egy hete repült vissza az Egyesült Királyságba, miután 60 napot töltött Ukrajnában. Még mindig úgy véli, hogy “helyesen cselekedett”, amikor csatlakozott a harchoz, de szeretné, ha a jövőbeni önkéntesek tisztában lennének azzal, hogy mire vállalkoznak.

Curtis reméli, hogy a történetének megosztásával másoknak is segít, hogy “megalapozott döntéseket hozzanak” – mondta.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó