2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Lengyelország felszólította Norvégiát a földgáz bevételeinek átadására

Norvégiának meg kellene osztania a “többlet” nyereségét, amelyet az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus közepette az olaj- és gázárak emelkedésével szerzett – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton a Nemzeti Ifjúsági Párbeszéd kongresszusán.

“De vajon hatalmas összegeket kellene-e fizetnünk Norvégiának a gázért – négyszer vagy ötször többet, mint egy évvel ezelőtt? Ez beteges” – mondta, azt állítva, hogy az éves átlagos gáz- és olajprofit többlete “meghaladja a 100 milliárd eurót” idén egy olyan ötmilliós ország esetében, mint Norvégia.

“Meg kellene osztaniuk ezt a többletprofitot. Ez nem normális, ez igazságtalan. Ez egy közvetett zsákmányszerzés a Putyin által indított háborúból” – mondta a miniszterelnök.

Morawiecki arra is buzdította a fiatal lengyeleket, hogy menjenek és szégyenítsék meg norvég “barátaikat” a vaskos gázprofit miatt az interneten, hogy rávegyék az országot a vagyon megosztására.

Írjatok a norvégiai fiatal barátaitoknak” – mondta. “Azonnal meg kellene osztaniuk” – jelentette ki Morawiecki, hozzátéve, hogy nem feltétlenül Lengyelországgal, hanem Ukrajnával kellene megosztani.

Eközben Lengyelország fő gázipari vállalata, az állami irányítású PGNiG SA Ebitda profitja az első negyedévben csaknem megduplázódott, és mintegy 2,19 milliárd dollárt ért el – írja a Bloomberg. A profitot elsősorban az állami tulajdonú lengyel vállalat norvégiai egysége termelte, amely a hatalmas összeg közel felét adta.

Ráadásul Lengyelország aktívan töltötte fel a gázkészleteit, mielőtt Oroszország elzárta feléjük a gázcsapot, majd a német Gascade pedig április végén a reverz gázáramlás jelentős növekedését jelentette. Moszkva a múlt hónapban állította le az ország gázellátását, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért az Oroszország által az európai szankciókra válaszul bevezetett új elszámolási rendszer szerint.

Lengyelországban az elmúlt években folyamatosan nőtt a gáz iránti kereslet, mivel az ország igyekszik fokozatosan kivonni a régi széntüzelésű berendezéseket. Varsó várhatóan még ebben az évben befejezi a Norvégiából érkező gázvezeték építését, amely nagyszabású projekt várhatóan segít Lengyelországnak csökkenteni az orosz gáztól való függőségét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...