2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Tombolnak az indulatok Kijevben, mert késnek az EU segélyek

Az Európai Unió által Ukrajnának nyújtott gazdasági segély késedelme “elfogadhatatlan”, és a katasztrófa elkerülése érdekében meg kell oldani – figyelmeztetett egy magas rangú ukrán tisztviselő, aki a hatalmas költségvetési hiányokra mutatott rá, amikor az EU újabb 4,9 milliárd dolláros (5 milliárd eurós) segélycsomagot hagyott jóvá.

Oleh Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági főtanácsadója a Politico című lapnak nyilatkozott hétfőn azután, hogy az európai blokk beleegyezett, hogy október közepe és az év vége között újabb segélyrészletet küldjön, az EU-t bírálta, és ragaszkodott ahhoz, hogy országa szükségleteit hamarabb elégítsék ki.

“A pénzügyminiszterünk rendkívül nagy nyomás alatt van, amikor a kifizetési csekkeket küldi a hadseregnek, a nyugdíjalapoknak … a kezében kell lennie ennek a pénznek. Tehát az egyhetes vagy többhetes késedelem egyszerűen elfogadhatatlan” – mondta Ustenko a lapnak.

Bár az EU eredetileg 9 milliárd euró összegű támogatást hagyott jóvá tavaly májusban, ennek csak egy kis részét küldték el eddig. A legutóbbi lépés az 5 milliárd euró kifizetését három részletre bontanák, amelyeket 2022 vége előtt kell átutalni, bár az eredeti csomag többi részét valószínűleg csak jövőre küldik el.

A hétfői megállapodás az EU-tagállamok között hónapok óta tartó vitát követte a támogatás pontos formájáról, Németország a kölcsönök helyett a támogatások mellett érvelt. Berlin elfogadta azt a tervet, hogy a legutóbbi 5 milliárd eurót kölcsön formájában nyújtsák, de a testületnek még nem sikerült konszenzusra jutnia a fennmaradó összegekről.

Ukrajna az orosz hadművelet februári kezdete óta nagymértékben támaszkodik a külföldi segélyekre, mivel az ország gazdasági teljesítménye idén akár 40%-os visszaesést szenvedett el, és a kormánynak havonta mintegy 5 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie.

Míg az Egyesült Államok rohamtempóban juttatott pénzt Ukrajnának, és csak gazdasági és humanitárius segélyek formájában mintegy 20 milliárd dollárt hagyott jóvá, az EU visszafogottabb volt, ehelyett a Kieli Intézet által létrehozott segélyek nyomon követésére szolgáló eszköz szerint valamivel több mint 13 milliárd dollárt küldött. Az európai fegyverszállítások Kijevnek szintén eltörpültek az amerikai mellett, közel tízszerese a különbség. Washington állítólag észrevette ezt az egyenlőtlenséget, és amerikai tisztviselők nemrég azt mondták a Bloombergnek, hogy Joe Biden kormánya “nyomást gyakorolt Európára, hogy tegyen többet” Ukrajna támogatására és vállaljon “nagyobb tehermegosztást”.

Az EU jövőbeli támogatásáról szóló tárgyalásokra a német fővárosban még ebben a hónapban sorra kerülő találkozón kerül sor, ahol Ustenko reményét fejezte ki, hogy a tagállamokat sikerül meggyőzni a folyamat felgyorsításáról, mondván, hogy “Berlin csak a következő lépcsőfoka lesz ezeknek a megbeszéléseknek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...