2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Törökország haladékot kérhet Oroszországtól a gázszállítások kifizetésére

A török állami gázimportőr, a Botas azt fontolgatja, hogy 2024-ig haladékot kér az orosz Gazpromtól Ankara egyes, földgázért esedékes kifizetéseire – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A Bloomberg szerint Törökország még nem nyújtotta be hivatalos kérelmét a fizetési haladékra, de a tisztviselők között már folytak megbeszélések. Ha az egyezséget elfogadják, az enyhítené az ország gazdaságára nehezedő nyomást a magas globális energiaárak időszakában. Ankara több mint 11 milliárd dolláros kereskedelmi deficittel rendelkezik, és nemzeti valutája, a líra leértékelődött – jegyezte meg a jelentés.

Az orosz RIA Novosztyi által kedden idézett török forrás azt mondta, hogy a megbeszélés inkább az árképzésről szólt, nem pedig bármilyen javasolt fizetési késedelemről. A rubel részleges használata a kereskedelemben megváltoztatta a szerződések feltételeit, és a felek arról tárgyalnak, hogy ez hogyan befolyásolhatja a termék árát – magyarázta a forrás.

A két ország korábban megállapodott abban, hogy a földgáz-kereskedelem 25 százalékát orosz rubelre váltják, és ezzel elmozdulnak az amerikai dollárról. Moszkva “mérgezőnek” bélyegezte a vezető nyugati valutát, mivel Washington ellenőrzése alatt áll, és hajlamos azt politikai befolyásra használni.

Magyarország, az orosz energia másik nagy vásárlója hétfőn bejelentette, hogy feltételes megállapodást kötött a téli gázszállításokért esedékes kifizetések elhalasztásáról.

“Megállapodtunk egy küszöbértékben, és az ezt meghaladó részt most nem kell kifizetnünk, hanem az halasztott kifizetésre kerül” – mondta Nagy Márton fejlesztési miniszter a Reutersnek.

A tisztviselő elmondta, hogy a küszöbértéket a gáz jelenlegi spot ára alatt határozták meg, és a megállapodás márciusig tart. Becslése szerint Magyarország akár 1 milliárd euró (990 millió dollár) kifizetést is elhalaszthat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...