2022, december 5.
6.1 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának – jelentette vasárnap a Bloomberg.

Meg nem nevezett tisztviselők szerint a Biden-kormányzat “nyomást gyakorolt Európára, hogy tegyen többet” az Ukrajna Oroszország elleni harcának támogatására irányuló erőfeszítéseiben.

A Bloomberg egyik forrása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek eddig számos önálló segélycsomagot juttattak Kijevnek, egy olyan rendszeresebb mechanizmuson gondolkodnak, amely megakadályozná, hogy a megtépázott ukrán gazdaság összeomoljon.

Egy másik forrás szerint az uniós tisztviselőket figyelmeztették, hogy az amerikai kongresszus egyre inkább a szövetségesek közötti “nagyobb tehermegosztás” mellett fog felszólalni. Egy másik tisztviselő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok elvárja, hogy az EU nagyjából annyi támogatást nyújtson Ukrajnának, havi 1,5 milliárd dollár, amelyet Washington kész havonta letenni az asztalra.

A pénzeszközök állítólag kritikus fontosságúak Kijev alapvető szükségleteinek fedezéséhez, például az alapvető közkiadások, valamint az iskolák, kórházak és az elektromos hálózat fenntartására.

Április végén a Nemzetközi Valutaalap vezetője azt mondta, hogy Ukrajnának havonta 5 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy gazdasága működőképes maradjon. Eközben ugyanebben a hónapban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még ennél is nagyobb összeget – havi 7 milliárd dollárt – nevezett meg, hozzátéve, hogy “több százmilliárd dollárra” lenne szükség az ország újjáépítéséhez.

Csütörtökön az amerikai szenátus újabb hatalmas ukrajnai segélycsomagot hagyott jóvá, amely 12 milliárd dollárnyi további gazdasági és katonai támogatást tartalmazott, így az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás teljes összege mintegy 54 milliárd dollárra emelkedett február vége óta, amikor Oroszország megkezdte katonai műveleteit.

Eközben az EU a májusban megígért 9 milliárd euróból mindössze 1 milliárd eurót fizetett ki Ukrajnának. Szeptember közepén Brüsszel további 5 milliárd euró folyósítását is jóváhagyta, de ezeket a pénzeket még nem fizették ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...