2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Reuters: 2015-óta nem volt ilyen erős a Rubel

Kedden a rubel árfolyama 52-re, több mint hétéves csúcsra erősödött a dollárral szemben, mivel a tőkekontroll és a hónap végi adóbefizetések ellensúlyozták azoknak a nyugati nyilatkozatoknak a negatív hatását, amelyek szerint Oroszország nem teljesítette a nemzetközi kötvények utáni kifizetéseket.

A rubel a világ legjobban teljesítő valutája lett idén, amit a hatóságok által hozott vészintézkedések lendítettek fel, hogy megvédjék az orosz pénzügyi rendszert a nyugati szankcióktól, miután Moszkva több tízezer katonát küldött Ukrajnába – írja a Reuters.

A rubel a moszkvai kereskedésben 2015 május vége óta először érte el az 50,6125 árfolyamot a dollárral szemben, az euróval szemben pedig 54,40-re erősödött, amire utoljára 2015 áprilisában volt példa.

A Greenwichi középidő szerint 15:23-kor a rubel közel 3%-kal 51,88-ra erősödött a zöldhasúval szemben, az euróval szemben pedig 54,71 volt, ami több mint 2,5%-os napi nyereséget jelent.

A rubel most sokkal erősebb, mint azelőtt, hogy Oroszország február 24-én megkezdte az általa különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai hadműveletet. Akkoriban a rubel a dollárral szemben 80, az euróval szemben pedig 90 közelében mozgott, mivel a szankcióktól való félelem miatt szabadon lebegett, és a tőkekontroll sem támogatta.

Most az oroszországi devizakereslet továbbra is a kínálati mennyiség alatt marad az exportra összpontosító vállalatok részéről, amelyeknek át kell váltaniuk dollár- és euróbevételeiket a hónap végi adófizetéshez.

A magánszemélyek bankszámláiról történő devizakivonás korlátozásával a tőkekorlátozások segítettek a rubelnek elhárítani azokat a nyugati nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország több mint egy évszázad óta először nem fizette ki nemzetközi kötvényeit.

A Kreml azonban, amelynek az olaj- és gázbevételekből van pénze a kifizetésekre, visszautasította az állításokat, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy mesterséges fizetésképtelenségbe sodorta.

A bejelentett fizetésképtelenségnek nem lesz érdemi hatása az orosz értékpapírokra, mivel az eurókötvények már régen beárazták a fizetésképtelenséget, a külső adósságpiac pedig amúgy is zárva van Oroszország előtt – mondta Alekszandr Afonin, a Sinara Befektetési Bank adósságkutatási vezetője.

A rubel emelkedése korlátozott lehet, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az erős rubel milyen hatással lehet Oroszország nyersanyag exportból származó bevételeire.

A piaci szereplők “a jelenlegi árfolyamokat vonzónak tartják a kemény valuta vásárlására, különösen az orosz tisztviselők közelmúltbeli megjegyzéseinek fényében, amelyek arra utalnak, hogy a rubel túl erős lett” – írta a Sberbank CIB jegyzetében.

A tőzsdén a dollárban denominált RTS index (.IRTS)2,5%-kal 1464,1 pontra emelkedett. A rubelalapú MOEX orosz index (.IMOEX) 0,3%-kal alacsonyabb, 2.409,1 ponton állt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...