2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

A nyugati média az orosz fizetésképtelenséget ünnepli, pedig fizettek, csak rubelben

A teljes nyugati liberális média, köztük a magyar sajtó legaljai is címlapon hozta, hogy vasárnap este lejárt a türelmi idő a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre. A befektetők azonban nem jeleztek “nem teljesítést”.

A ruszofób szerkesztőségekben talán maguk alá is piszkítottak a gyönyörtől, amikor leírták, hogy Oroszországnak csak órái vannak hátra ahhoz, amit az Egyesült Államok hónapok óta el akart érni. A befektetők azonban nem jelentették be, hogy nem kapták meg a pénzüket.

Amennyiben a befektetők nem kapják meg a pénzüket a határidőig, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfő reggel úgynevezett „nem teljesítési esemény” következik be. Ez nem történ meg, csak a címlapokon.

Lássuk a nyáladzó média szalagcímeket, arról ami még meg sem történt:

A Bloomberg ezt “az ország gazdasági, pénzügyi és politikai kirekesztettségének gyors átalakulásának komor jelének”, a BBC pedig “a nemzet presztízsére mért súlyos csapásnak” nevezte.

A Wall Street Journal még a “bolsevik forradalom kísértetét is megidézte, amikor Vlagyimir Lenin, az újonnan beiktatott kommunista vezető megtagadta az Orosz Birodalom adósságát”.

Maguk a kötvénytulajdonosok még nem jelentették be a nem teljesítést, és nem indítottak semmilyen eljárást, és a kiadványok is megjegyezték, hogy a címke “egyelőre leginkább szimbolikus”, miközben a helyzet “várhatóan egyedülálló jogi kihívásokat fog okozni”, mert “Oroszországnak megvan a pénze és a szándéka a fizetésre“. Oroszország olaj és gázbevételeiből bőven ki tudná fizetni a kötvényeseket, de az Egyesült Államok és szövetségesei ezt technikailag nem teszik lehetővé.

Moszkva az elmúlt hónapokban többször is azzal vádolta Washingtont, hogy mesterséges fizetésképtelenséget próbál előidézni, mivel az országnak megvan a pénze és a hajlandósága, hogy kifizesse adósságait, de szándékosan kizárták a devizás fizetési mechanizmusokból. Miután az orosz központi bank devizatartalékait befagyasztották, Moszkva továbbra is az energia- és egyéb exportból származó új készpénzzel szolgálta ki államadósságát, ezért Washington a múlt hónapban megszüntette a kötvénykifizetések alóli mentességet.

Az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a 2027-ben és 2047-ben lejáró, dollárban denominált eurókötvények két kibocsátását “teljes egészében” rendezte azzal, hogy egy új mechanizmus keretében 12,51 milliárd rubel (234,5 millió dollár) szelvényfizetést küldött a Nemzeti Elszámolási Letétkezelőbe.

A befektetőknek mostantól rubelszámlát kell nyitniuk, hogy megkapják a pénzt, és foglalkozniuk kell az esetleges nyugati szankciókkal, amelyek megakadályozhatják őket abban, hogy a pénzt saját maguk vigyék ki Oroszországból – magyarázta a minisztérium.

“Így az Oroszországi Föderáció állami értékpapírjainak kiszolgálására vonatkozó kötelezettségeket a pénzügyminisztérium teljes mértékben teljesítette” – áll a közleményben.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán írta alá az eurókötvények kifizetésére vonatkozó ideiglenes eljárásról szóló rendeletet. A dokumentum kimondja, hogy Moszkva mostantól teljesítettnek tekinti kötelezettségeit, “ha azokat rubelben teljesítik a devizában fennálló kötelezettségek értékével megegyező összegben”, a pénzeszközök központi letétbe történő átutalásának napján érvényes árfolyamon, amelyen keresztül azokat a hitelezőknek kifizetik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...