2022, szeptember 29.
17.2 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

A NATO Oroszország ellen irányuló új stratégiai koncepciót fogadott el

A dokumentum jóváhagyása a NATO-vezetők Madridban zajló csúcstalálkozójának egyik fő célja.

A NATO-tagállamok vezetői szerdán jóváhagyták a szervezet új stratégiai koncepcióját – közölte Jens Stoltenberg főtitkár a Twitteren.

A kulcsfontosságú dokumentum felvázolja az Egyesült Államok vezette katonai szövetség válaszát arra, amit a tagok “Oroszország felől érkező növekvő fenyegetésként” érzékelnek.

A politikai tervezetről a szövetségi nemzetek államfői állapodtak meg, akik a spanyol fővárosban, Madridban gyűltek össze a kétnapos csúcstalálkozóra.

A NATO bírálta Oroszországot az Ukrajna elleni támadás miatt, azt állítva, hogy a lépés “megzavarta a békét és súlyosan megváltoztatta biztonsági környezetünket”.

A NATO azt állította, hogy egy “erős, független Ukrajna” létfontosságú a NATO-tagok stabilitása szempontjából, és azzal vádolta Moszkvát, hogy “agresszív akciók … mintáját” mutatja a szélesebb transzatlanti közösséggel szemben.

“Olyan világban akarunk élni, ahol tiszteletben tartják a szuverenitást, a területi integritást, az emberi jogokat és a nemzetközi jogot, és ahol minden ország szabadon választhatja meg a saját útját, mentes az agressziótól, a kényszertől és a felforgatástól” – állította a szervezet.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...