2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Putyin: nem Oroszország a felelős a globális élelmiszerválságért

Az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszország és Belorusz ellen bevezetett korlátozások csak súlyosbítják a fenyegető globális élelmiszerválságot azáltal, hogy befolyásolják a műtrágya-kereskedelmet és tovább növelik az élelmiszerárakat – véli Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin péntek este, az afrikai vezetőkkel Szocsiban tartott találkozóját követően egy televíziós interjúban azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy megpróbálják “áthárítani a felelősséget azért, ami a világ élelmiszerpiacán történik”.

Putyin szerint a válság gyökerei a Covid-19-járvány idején folytatott amerikai pénzügyi politikában, valamint Európa túlzott függőségében a megújuló energiaforrásoktól és a rövid távú gázszerződésekben keresendők, ami áremelkedésekhez és növekvő inflációhoz vezetett.

A kedvezőtlen helyzet a világ élelmiszerpiacán nem tegnap kezdett kialakulni, sőt, nem is attól a pillanattól kezdve, hogy Oroszország elindította a különleges katonai műveletet a Donbasszban és Ukrajnában.

“Már 2020 februárjában, a koronavírus-járvány következményei elleni küzdelem során kezdett formát ölteni” – tette hozzá.

A magas gázárak, amelyek a hagyományos energiaszektorba történő alulbefektetés következtében alakultak ki, számos műtrágyagyártót arra kényszerítettek, hogy a gazdaságtalanság miatt bezárja az üzletét – érvelt az orosz elnök. Ezek a fejlemények csökkentették a műtrágyakínálatot, ami viszont az élelmiszerárakat is felfelé hajtotta – tette hozzá.

Ahelyett azonban, hogy a nyugati országok valódi lépéseket tennének a helyzet orvoslására, csak Moszkvát hibáztatják – mondta Putyin.

Az orosz elnök “blöffként” utasított el minden olyan állítást, amely szerint Moszkva megakadályozza, hogy az ukrán gabonát más országokba exportálják. Azt is mondta, hogy Oroszország kész arra, hogy saját gabonaexportját 50 millió tonnára növelje.

Putyin rámutatott arra, hogy a gabona biztonságos elszállítására ukrán területről több út is van, többek között Lengyelországon és Magyarországon keresztül.

Azt is elmondta, hogy az orosz erők hamarosan befejezik a Fekete-tenger általa ellenőrzött területeinek aknamentesítését, hogy megkönnyítsék az áruk biztonságos szállítását az Azovi- és a Fekete-tengeren keresztül.

Az orosz elnök a belorusz szállítási útvonalat “a legolcsóbb módszernek” nevezte arra, hogy az ukrán gabona eljusson a világ minden tájára a vásárlókhoz. Ugyanakkor a használatához a nyugati országoknak fel kellene oldaniuk a Minszk ellen bevezetett szankciókat – tette hozzá.

Korábban pénteken Alekszandr Lukasenko belorusz elnök azt mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak, hogy Belorusz kész az ukrán gabonát vasúton az európai kikötőkbe szállítani, de ehhez az kellene, hogy ezek a kikötők képesek legyenek fogadni a belorusz árut, ami jelenleg a szankciók miatt lehetetlen.

Guterres viszont azt mondta, hogy a következő napokban tárgyalni fog a kérdésről az érintett országok vezetőivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó