2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Zaharova: nem a harmadik világháború kitöréséről, hanem annak megelőzéséről kellene tárgyalni

Marija Zaharova megjegyezte, hogy Oroszország 3-4 éve tudomásul veszi "a kollektív Nyugat azon törekvését, hogy eltörölje a nemzetközi jogot, és helyette egy "szabályokon alapuló világrendet" vezessen be".

Oroszország úgy véli, hogy nem arról kell tárgyalni, hogy kitör-e egy harmadik világháború, hanem arról, hogyan lehet azt megelőzni – jelentette ki pénteken Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

“Lehetséges-e egy harmadik világháború [a harmadik világháború]? Talán már folyamatban van? Milyen formában fog bekövetkezni? Ezek olyan témák, amelyeket sokan megvitatnak. Ahelyett, hogy a harmadik [világ]háborúról beszélnénk, inkább arról kellene beszélnünk, hogyan lehet megelőzni” – mondta egy pénteki sajtótájékoztatón.

A diplomata hangsúlyozta, hogy Moszkva évek óta jelzi, hogy a nemzetközi jognak és az ENSZ-nek “védőhálóként” kell szolgálnia egy harmadik világháború ellen.

“Mivel a második világháborút követően a harmadik világháború megelőzésének garanciájaként hozták létre őket, így vagy úgy, de tették a dolgukat” – mutatott rá.

A szóvivő megjegyezte, hogy Oroszország 3-4 éve tudomásul veszi “a kollektív Nyugat azon törekvését, hogy elsöpörje a nemzetközi jogot, és helyette “szabályokon alapuló világrendet” vezessen be”.

“Ez rendkívül veszélyes, mert ez az országok egy csoportjának diktatúráját feltételezi, ezáltal azzal fenyeget, hogy felborítja a világméretű egyensúlyt, miközben lehetetlenné teszi más országok számára az érdekeik érvényesítését. Minden országnak joga van a szuverén kül- és belpolitikához, az érdekei jogi védelméhez, a gazdaságának fejlesztéséhez, a humanitárius jogok védelméhez, a védelemhez és [saját] biztonságához” – folytatta.

“Amikor az országok egy csoportja megragadja a hatalmat, vagy arra törekszik, hogy átvegye azt, sok bajra lehet számítani. Erről minden módon igyekeztünk tájékoztatni a globális közösséget, és közvetíteni ezt az igazságot, hogy az egy pólus diktátuma lehetetlen, és ez pusztító következményekkel jár” – mondta a diplomata.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS