2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Putyin a Győzelem napi díszszemlén: Oroszország következetesen fellép a világbékéért

PutyinOroszország következetesen fellép a világbéke erősítéséért, a nemzetközi normák és az államok szuverenitásának tiszteletben tartásáért – mondta Vlagyimir Putyin harmadszor hivatalba lépett orosz elnök szerdán, a moszkvai Vörös téren megtartott Győzelem napi díszszemlén. Az egykori Szovjetunió Nagy Honvédő Háborújában aratott győzelem 67. évfordulóján az orosz hadsereg 14 ezer katonát és 100 különböző harci járművet vagy fegyverzet vonultatott fel a főváros központi terén. Vlagyimir Putyin mellett, aki hétfőtől államfőként ismét a fegyveres erők főparancsnoka lett, a tribünön ott volt elődje, a kedden kormányfővé kinevezett Dmitrij Medvegyev is. Rövid ünnepi beszédében Putyin felidézte, hogy “67 évvel ezelőtt zúzták szét végleg a nácizmust – ezt a szörnyű és cinikus erőt -, s nincs jogunk elfelejteni, hogyan keletkezett, erősödött meg és szemtelenedett el az egész világ szeme előtt”, miközben egész népek elpusztításával fenyegetett és országok, kontinensek sorsát akarta meghatározni. Az orosz államfő a háború tragédiájának elkerülése érdekében a nemzetközi normák, az állami szuverenitás és minden nép önálló választásának szigorú tiszteletben tartására szólított fel.

Kijelentette: “Oroszország következetesen fellép a világbéke erősítéséért. Hatalmas erkölcsi alapunk van arra, hogy alapvetően és tartósan kitartsunk álláspontunk mellett, mert éppen országunk viselte a nácizmus legfőbb csapását, hősies ellenállást tanúsított vele szemben, súlyos megpróbáltatásokon ment keresztül, s maga határozta meg annak a háborúnak a kimenetelét, legyőzte az ellenséget és elhozta a szabadságot a világ népeinek.”

A szűk egyórás katonai parádén, amelyre 1500 háborús veteránt hívtak meg az ország különböző részeiből, elsőkként a Tyigr páncélozott terepjárók haladtak el a tribün előtt, majd a BTR-80-as páncélozott szállító harcjárművek és a T-90-es harckocsik. Az állami Egyes csatorna kommentátora szerint az orosz haderő legkorszerűbb, elrettentést és az ország védelmét szolgáló fegyverzeteit mutatták be.

Felvonultatták a Vörös téren a Sz-400 Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert, de az Iszkander-M rövid hatótávolságú és a Topol-M változtatható indítóállású interkontinentális ballisztikus rakétákat is bemutatták. A parádé végén ezúttal csak Mi-8-as harci helikopterek képviselték az orosz légierőt, az orosz zászlóval, valamint a különböző haderők zászlaival repülve el a Vörös tér felett.

Oroszország szerte felvonulásokkal, a honvédő háború veteránjainak tiszteletére rendezett ünnepségekkel emlékeznek meg a II. világháborúban aratott győzelemről.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...