2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Katalinka szállj el – Orosz kortárs színmű bemutatója Körmenden

SzínházVaszilij Vlagyimirovics Szigarjev kortárs orosz drámaíró darabját tűzte műsorára a Körmendi Kastélyszínház Társulata (KASZT): a Katalinka szállj el című színmű magyarországi bemutatója május 12-én lesz Körmenden, a Batthyány-kastélyban. A gyilkosságról, csencselésről, drogozásról, szerelemről, szexről is szóló orosz mű színreviteléhez többféle fordítás elegyét használták. Szigarjev drámáját a szókimondó szövegek ellenére is átlengi a gogoli, csehovi költészet – mondta el Mihály Péter, a darab rendezője az MTI-nek. A színmű mélyszegénységben élő lakótelepi fiatalokról szól, akik beleszülettek egy szigorú, kemény világba. Esélyük sincs a tanulásra, még a napi megélhetésük is küzdelmet jelent. A képzeletbeli város háztömbjét a lakók Élők és holtak negyedének nevezik. A városszéli kockaház mellet egy temető van, ahol márványtömbök helyett csak fém síremlékeket tudnak állítani az elhunytaknak. A fiatalok ezeket a sírokat rabolják ki, hogy a fém eladásából némi pénzhez jussanak. A “kölyökarcú”, 17-18 éves gyerekek éppen Gyimát, az alig 18 esztendős fiatalembert búcsúztatják, aki másnap vonul be az orosz hadseregbe, amikor Lera egy 12 ezer dolláros nyeremény ígéretével megérkezik a házibulira.

A leányzó viszont csak akkor juthat hozzá a pénzéhez, ha elő tudja teremteni a “képzeletbeli” nyereményhez szükséges összeget. Lera először finoman, aztán egyre durvább módszerekkel próbál pénzhez jutni – ismertette a történetet Mihály Péter.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművésze felidézte, hogy a körmendi amatőr színtársulat, a KASZT tagjai az olvasópróba elején még ódzkodtak a történettől, de miután megértették, miről szól a darab, elfogadták a rendezői koncepciót.

Szólt arról is, hogy Körmend – a rendező szülővárosa – szimbolizálja a képzeletbeli orosz várost. A Rába-parti kisvárosban is hasonló problémákkal kell szembenézni, nehéz kitörési pontokat találni, a termelő üzemek megszűntek, óriási a munkanélküliség. Ugyanakkor viszonylag sok Körmendről elszármazott művész alkot szerte az országban.

A KASZT tagjainak és az előadást értőn, érzőn megtekintőknek a színház is lehet “katicabogár”, amely az elfeledett gyermekkort, a játékot, az újrakezdést, az el-elröppenő, s a legváratlanabb pillanatban visszaszálló lehetőséget szimbolizálja – fogalmazott Mihály Péter.
Mint kiemelte, Szigarjev műveiben ugyan érzékelteti a bajokat, nehézségeket, de mindig felmutatja az élethez tartozó reményt is. Darabjait egyébként csak ritkán játsszák Magyarországon.

Az orosz drámaíró 1977-ben született, a Jekatyerinburgi Színházi Főiskola drámaírói szemináriumán végzett. Első darabjával, a Gyurmával a fiatal drámaírók fesztiválján 2001-ben Antibooker-díjat nyert, 2002-ben pedig Londonban elnyerte a 45 ezer euróval járó Evening Standard-díjat.
A Katalinka szállj el főbb szerepeiben Szép Dánielt, Szekér Mátyást, Kovács Nórát, Kováts Dórát, Rajner Tibort, Vörös Attilát és Rajner Ágotát láthatja a közönség.

Képünk illusztráció!

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...