2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Vlagyimir Putyin újra Oroszország élén

Vlagyimir PutyinHarmadszor foglalta el az Oroszországi Föderáció államfői posztját Vlagyimir Putyin, aki hétfőn a moszkvai Kremlben letette a hivatali esküt. A színpompás esemény, amellyel kezdetét vette Vlagyimir Putyin harmadik, ezúttal hatéves elnöki megbízatása, közel háromezer, elsősorban hazai meghívott jelenlétében zajlott le. A végrehajtó hatalom, a politika, a tudományos, a kulturális szféra és a közélet számos képviselője között megjelent Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke is. Meghívást kapott Naina Jelcina, Borisz Jelcin néhai elnök felesége is. A külföldi meghívottak között látható volt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök és Gerhard Schröder egykori német kancellár. A díszes ceremóniát a Kreml emlékezetessé kívánta tenni, nem sajnálva a költségeket. Az elnöki beiktatás helyszíne a Nagy Kreml-palota volt. Előbb az állami és az elnöki zászlót vitték be elnöki díszőrség katonái az aranydíszítéstől csillogó András terembe, az orosz cárok egykori tróntermébe, majd az elnöki jelképeket és az alkotmányt helyezték el a terem központi helyén. Vlagyimir Putyin a kormány épületéből hajtatott át a Kremlhez, ahol a Kreml parancsnoka fogadta, és pontosan délben lépett be az András terembe. Az új államfő beiktatását Vlagyimir Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke jelentette be, majd Putyin az alkotmány példányára helyezve kezét letette az orosz államfői esküt.

A szöveg időközben változott, hisz 2008-ban módosították az orosz alaptörvényt: az elnöki megbízatás azóta szól hat és nem négy évre.
Az eskütételt követően Vlagyimir Putyin kijelentette: “ma a nemzeti fejlődés új szakaszába lépünk, teljesen új, más szintű, minőségű és mértékű feladatokat kell megoldanunk. Az elkövetkező évek tíz évre előre meghatározzák Oroszország sorsát”.

A politikus a nemzeti összefogás fontosságát hangoztatva kijelentette: “demokratikus országban akarunk élni és fogunk élni, amelyben mindenki teret kap, és szabadon használhatja tehetségét, munkáját, erejét. Sikeres Oroszországban akarunk élni és fogunk élni, amelyet megbízható, nyílt és kiszámítható partnerként tisztelnek majd.”

Putyin elismeréssel szólt elődje, Dmitrij Medvegyev elnöki tevékenységéről, aki rövid leköszönő beszédében a hatalom folytonosságát hangsúlyozta, amely – mint mondta –  az erős állam működése, az ország lakosságának boldogulása miatt szükséges. Hozzátette: teljesítette vállalását, de elismerte, hogy nem minden eltervezett feladatot sikerült végigvinnie.

Az ünnepélyes beiktatást követően az államfő átvette az orosz hadászati atomfegyverzetet indító berendezés kulcsát tartalmazó bőröndöt. Államfői tisztségében a haderő főparancsnoki tisztét is betölti.

Az “atombőrönd” 1983 óta létezik Oroszországban. Egy-egy ilyen automata indító berendezés van a védelmi miniszternél és a vezérkari főnöknél. Legalább kettőjük hozzájárulása, a megfelelő kód megadása hozhatja mozgásba az orosz atomfegyverzetet.

Vlagyimir Putyin egyik legelső elnöki ténykedéseként, ígéretének megfelelően, Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek. Az előterjesztés alig két és fél órával elnöki eskütételét követően érkezett be a parlamenthez.

A tervek szerint az orosz törvényhozás (duma) kedden, rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Medvegyev máris egyeztetéseket kezdett a parlamenti frakciókkal a jelöléséről, egyúttal folytatta a tárgyalásokat leendő kormánya összetételéről.

Elnöki minőségében Putyin egy sor utasítást is aláírt. Egyebek között arról rendelkezett, hogy a kormány készítse elő az ország társadalmi-gazdasági fejlődésének 2030-ig szóló hosszú távú előrejelzését. A prognózist az év végéig el kell fogadni.

Az orosz alkotmánynak megfelelően az eddig Putyin vezette kormány mandátuma is megszűnt. Az ügyvivő kormány vezetésével megbízott Viktor Zubkov eddigi miniszterelnök-helyettes hétfőn aláírta a rendeletet a kormány lemondásáról. Az alkotmány előírása szerint a testület ügyvivőként látja el feladatát az új kormány megalakításáig.

Miután a duma megszavazza Medvegyev jelölését, a leendő kormányfőnek egy hete lesz a törvények szerint arra, hogy beterjessze javaslatát az államfőnek a kormány összetételére.

Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Kremlben és a parlamentben a Medvegyev-kormányról. A politikus múlt heti, több országos televíziónak adott interjújában nem zárta ki, hogy komoly változások lesznek a testületben. A parlamenti ellenzék arra számít, hogy képviselői helyet kapnak benne.

Putyin kormánya a 12. volt Oroszország szuverenitásának 1990-ben történt deklarálása óta, de csak a negyedik azoknak a kormányoknak a sorában, amelyek kitöltötték mandátumukat.

Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt kongresszusán bejelentette, hogy az idén egymást váltják az államfői és kormányfői poszton.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...